Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Odvrácené strany Valmezu i Rio de Janiera

6. srpen 2016

V čerstvém výběru z programu Radia Wave za uplynulý týden z různých úhlů prozkoumáme problematiku migrantů a trhu práce, zavzpomínáme na klasické album Mňágy a Žďorp, doporučíme vám nejlepší letošní filmy a zjistíme, na čem pracují čeští muzikanti i jakou cenu platí obyvatelé Rio de Janeira za konání olympijských her u nich na dvorku.

Před sedmi lety se v českých lesích ocitli v zimě, bez jídla a bez vidiny vyplacených výplat stovky vietnamských, rumunských a slovenských pracovníků. Největší případ vykořisťování pracovních migrantů v České republice tehdy nezajímal ani policii, ani novináře. Shrnuje ho jedna z kapitol nové knihy Just Work? Migrant Workers‘ Struggles Today, pro nás případ zrekapituloval autor této kapitoly Marek Čaněk. Mluvili jsme i s jedním z editorů publikace Azizem Choudrym. V rozhovoru o vykořisťování migrantů jako o fenoménu, na kterém jsou některé státní ekonomiky závislé, zdůrazňoval nutnost historické perspektivy. Profesor z McGill University v Johannesburgu má za to, že organizace sdružující migranty ke kolektivnímu budou hrát svoji roli v budoucím boji o proměnu společnosti.

Po půlročních výběrech nejzajímavější letošní hudby, knih a seriálů pro vás máme i tipy na nejlepší filmy. Podívejte se, jakých Šest hrozných (bijáků) vám doporučují Aleš Stuchlý a Vít Schmarc z pořadu Čelisti. A rovnou si dejte i recenzi na novou verzi kultovní Reitmanovy komedie Krotitelů duchů. Dnešní Ghostbusters, provázení provokativní marketingovou kampaní, ale k originálu moc nového nepřidávají. Tady si přečtěte víc.

03547425.png

„Přijeli jsme v noci ze studia domů, pustil jsem si to s kámošem na svém kazeťáku. Dostal jsem strašnou depku, že je to debilní. Že to vůbec nehraje, že to je prostě blbé. Strašně moc jsme tomu dali, ale výsledek je prostě blbý,“ vzpomíná zpětně Petr Fiala na debutové album Mňágy a Ždorp s názvem Made in Valmez, které před patnácti lety málem vůbec nevyšlo. Nakonec nenápadná deska kapely z maloměsta oslovila nečekaně široký okruh posluchačů a dodnes rezonuje i u podstatně mladšího publika. Zjistěte, v čem je její kouzlo a jak přicházela na svět.

Domácí hudební scéna má samozřejmě co nabídnout i o patnáct let později. Zeptali jsme se několika muzikantů, co chystají na nejbližší dobu. Podívejte se, čeho se brzo dočkáte například od Aid Kida, Mayen nebo Dětí mezi reprákama.

03680614.jpeg

O víkendu startují Letní olympijské hry 2016. Ani brazilskému Rio de Janeiru se nevyhnuly problémy, se kterými se v minulosti potýkala i další pořadatelská města. Tentokrát je ale koncentrace problémů nevídaná. Zatímco se tedy na stadionu při zahajovacím ceremoniálu představí tým deseti uprchlíků, který MOV sestavil, aby poukázal na světovou migrační krizi, svůj domov stále hledá velká část z bezmála 80 000 obyvatel Ria, které výstavba sportovních stánků připravila o střechu nad hlavou. Nemocnice přijímají čím dál častěji pouze akutní případy, policisté za svou práci téměř nedostávají zaplaceno, což vedlo k třicetiprocentnímu nárůstu zločinnosti ve městě za poslední měsíce. Přečtěte si víc o tom, jak příprava na obří sportovní svátek zatížila brazilské hlavní město finančně, ekologicky i sociálně.

Některá světová města taky intenzivně pracují na tom, jak zmírnit budoucí dopad klimatických změn na své obyvatele. Madrid cíleně zarůstá zelení, průkopnická Kodaň chce být do roku 2025 uhlíkově neutrální. Česká města zatím klimatické změny moc neřeší. Zjišťovali jsme pro vás, jak se na ně připravuje konkrétně Praha. Odpověď najdete tady.

autor: Robert Candra
Spustit audio