Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Udržitelná domácnost a MIDI Osmdesátky

24. červen 2016

Pravidelný výběr toho nejzajímavějšího z programu Radia Wave za uplynulý týden přináší několik tipů, jak minimalizovat ekologickou stopu, na chvíli se vrátíme do 80. let a zamíříme taky za aktuálními kauzami do srbské metropole a na kalifornskou Stanfordovu univerzitu. Ale začneme pěkně pod peřinou.

O sexu a sexualitě se dá mluvit mnoha různými způsoby. Populární podcast newyorských komiček Corinne Fisherové a Krystyny Hutchinsonové s názvem Guys We Fu**ed, tedy česky zhruba Kluci z našich postelí, není ani prvoplánově „lechtivý“, ani infantilně roztomilý a rozhodně ne akademicky nudný. Jejich cílem totiž není publikum vzrušit ani suše poučovat. Především se snaží posluchačům i posluchačkám ukázat, že jejich fantazie i traumata související s intimitou sdílí řada dalších lidí. Víc se o jejich mimořádně úspěšné sérii podcastů dozvíte tady. Jestli vám naladění vydrží, pusťte si hned taky záznam posledního vydání pořadu Liberatura, který se věnoval erotice v české literatuře.

V poslední době často slyšíme o udržitelném životním stylu a o tom, jak může člověk zanechat co nejmenší ekologickou stopu. Nejjednodušší způsob je prostě zredukovat odpad. Nejvíc totiž ovlivníme vlastní spotřebu – ať už jde o oblékání, drogerii, nebo to, jak nakupujeme, skladujeme a vyhazujeme potraviny. Přečtěte a poslechněte si víc třeba o zodpovědném přístupu k nákupu oblečení nebo jídla a načerpejte užitečné tipy na výrobu vlastních čisticích prostředků nebo žížalí kompostárny. A nebojte se vyzkoušet ani gastronomické kvality některých rostlin, které obvykle označujeme jako plevel.

Bizarní noční orgie v pražském hotelu Jalta, kde se na silvestrovských večírcích potkávaly komunistické kádry s taxikáři, veksláky a zelináři a kde se míchal striptýz s maskami kreslených postaviček z českých večerníčků – to je jedna z kapitol fotografické knihy Osmdesátky. Poslechněte si rozhovor s autorem fotek Janem Jindrou a editorem knihy Tomášem Pospěchem, kteří mluví například o zachycování rozpadu hodnot v době normalizace a o tom, co v seriálech a na oficiálních fotkách z 80. let neuvidíme.

Aktuální Deskou týdne Radia Wave byl opět tuzemský počin – aktuální řadovka Give Masterpiece A Chance! kapely Midi Lidi. Oba naši recenzenti shodně říkají, že se tentokrát vyplatí překonat výhrady (nebo možná předsudky), které vůči její produkci můžou někteří posluchači mít, protože čerstvá deska podle nich opravdu zaslouží pozornost. Porovnejte oba verdikty a poslechněte si i nedávný On Air rozhovor s kapelou.

03649139.jpeg

Ve vysílání jsme se taky věnovali nedávné kauze znásilnění na kalifornské univerzitě. O sexuální kriminalitě na amerických vysokých školách se veřejně víc hovoří až v posledních letech, ačkoliv univerzity, včetně těch nejvíc prestižních, trápí dlouho. Mírný trest pro pachatele i kontroverzní výroky zúčastněných, které medializovaný aktuální případ provázely, vzbudily velkou veřejnou diskuzi. Přečtěte si naše shrnutí.

Bělehrad bývá často přirovnáván k Berlínu po pádu zdi, s nadsázkou se mu říká „nejlepší z druhořadých evropských měst“. Pozornosti se těší hlavně postindustriální čtvrť ohraničená železnicí a nádražím, která se za poslední léta stala vyhledávanou hip lokalitou s restauracemi, bary, kulturními centry nebo skateshopy a o které se píše jako o jednom z nejživějších nových kreativních distriktů. Půvabná část města s ošuntělými secesními činžáky i starými skladišti má být ale radikálně modernizována na Belgrade Waterfront, tedy na luxusní komplex zahrnující mimo jiné nejvyšší mrakodrap a největší obchodní centrum na Balkáně. O plánu, jemuž padla nedávno za oběť i ulice Hercegovačka, kterou přes noc ilegálně srovnali se zemí maskovaní muži, se víc dozvíte tady.

03650106.jpeg

Talentová soutěž Radia Wave Startér konečně zná svého letošního vítěze. Objev jménem Pandoo a další české hvězdy hudební budoucnosti vám představíme na několika letních festivalech – nejblíž jsou United Islands of Prague, kde se jistě s některými z vás uvidíme.

03650982.jpeg
autor: Robert Candra
Spustit audio