Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: vraždící hudebníci, zmatená ženská těla a závislost na fotbale

9. leden 2017

Aktuální týdenní výběr z programu Radia Wave představuje hudebníky, kteří se mimo svou tvorbu věnovali i vraždění, nebo intimní pohled na vlastní tělo ve světě plném nedosažitelných ideálů. Věnovali jsme se legendární hře Football Manager, která vychovala skutečné manažery i patologické závisláky, a nemohli jsme minout padesátileté výročí od vysílání prvního Star Treku. Se začínajícím akademickým rokem ještě doporučujeme zkontrolovat si, zda své alma mater nedlužíte na školném.

„Spojovat uměleckou tvorbu s následnými činy je samozřejmě absurdní a scestné. Takový Nick Cave, který nahrál zlověstné Murder Ballads, nikdy nikoho nezabil, většina ramenatých rapperů si na gangstery zas jen hraje, z některých hudebníků se ale stali dokonce několikanásobní vrazi a při poslechu jejich písní byste si na to rozhodně nevsadili,“ píší Jiří Špičák a Miloš Hroch v článku věnovaném hudebním tvůrcům, kteří během svého života vraždili. Že se z tvorby opravdu nedá poznat, zda máte sklony k násilí, se přesvědčíte ve videu na konci článku.

„Jsem zmatená a myslím, že na to mám právo. Mám pocit, že žijeme v době, kdy nadvláda kosmetického průmyslu, nezdravě hubených modelek jako všeobecně přijímaného ideálu krásy a módních časopisů, které prezentují ženská těla přežehlená photoshopem, možná pomalu doznívá,“ píše v názorové rubrice Prolomit vlny Jana Patočková a ptá se, jestli navzdory tomu dokážeme svá těla přijmout taková, jaká jsou?

Počítačový simulátor Football Manager je legendární hrou, díky které se někteří hráči dostali do profesionálního prostředí skutečného fotbalu. Jiní se ocitli kvůli řízení virtuálních klubů v rozvodovém řízení. O simulaci, která ovlivňuje svůj vzorový originál, psal Dominik Čech.

Uběhlo padesát let od vysílání prvního Star Treku. „Zatímco se Kirk a Spock vydávali každý týden na cesty do vesmíru, před televizními obrazovkami se nenápadně zrodilo fanouškovské hnutí, které přepsalo pravidla přístupu diváků k uměleckým dílům,“ píše Karel Veselý o komunitě trekkies. Výročí jsme připomněli také starším rozhovorem se známým českým fanouškem Janem „Praotcem Trekkiem“ Pavlíkem.

03700213.png

Na závěr bychom vám rádi poradili, abyste si zkontrolovali, zda nemáte dluhy ze studijních let. Vysoké školy se neváhají ozývat kvůli dlužným částkám, i když jste přesáhli standardní dobu studia třeba jen o pár dní. A to i po deseti letech. Vzpomínky na akademické roky tak může zkazit kvůli neprůhledné, složité administrativě vymáhání exekutorem.

autor: Petr Bouška
Spustit audio