Mohou být pečující i agresivní. Slyšení hlasů je běžný lidský prožitek, říká terapeutka a adiktoložka

22. květen 2020

Když lidé slyší hlasy ve své hlavě, automaticky se nabízí, že je to průvodní jev nějaké duševní nemoci a že je třeba je umlčet vhodnou medikací. Někomu ale hlasy nejen nevadí, ale mohou pro něj být i příjemnou společností. O slyšení hlasů v Diagnóze F mluvila terapeutka a adiktoložka Lenka Škvorová.

Hlasy, o kterých se mluví v tomto kontextu, mohou mít podobu slyšených hlasů, ale může jít i o prožitky spojené s ostatními smysly – vidění neviděného, pocit doteku nebo závanu známé vůně. „Hlasy mohou být příznivé, podpůrné a milé, ale mohou být i velmi nepříjemné, kritizující, až agresivní,“ říká terapeutka a adiktoložka z Hnutí svépomocných skupin pro lidi, kteří slyší hlasy Lenka Škvorová. V rámci svépomocných skupin vystupuje jako jedna z facilitátorek skupinové práce.

Čtěte také

O tom, zda je příčinou slyšení hlasů duševní nemoc, nebo něco jiného, například traumatický zážitek, se vedou mezi odborníky dlouhé diskuze. „Existují lidé, kteří hlasy slyší, a jinak se do kontaktu s psychiatrií nedostali. S hlasy se naučili pracovat a nějak je integrovali do svého života,“ uvádí terapeutka. Hlasy se mohou v průběhu života také různě proměňovat. „Mnoho našich klientů považovalo hlasy na začátku spíše za nějakého kamaráda či pečující bytost, která je tam pro ně. Až časem se hlasy stávaly kritickými,“ říká Škvorová.

Vnímat, co hlasy říkají, a být s nimi nějak v kontaktu je jedna z možných cest, jak se s nimi naučit žít. „Snažíme se s lidmi bavit o tom, kdy se hlasy objevují, co asi sdělují a co to může znamenat v kontextu jejich života,“ říká Lenka Škvorová a vzpomíná na klientku, která se s duševními obtížemi a hlasy utkává v životě padesát let a vždycky odborníky zajímalo jen to, zda hlasy slyší, nebo ne, nikdo se neptal, jaké jsou a co říkají.

Co mohou mít hlasy společného se sny? Není riskantní hlasům naslouchat, když nás někdy mohou vést k takovému jednání, kterého bychom se jinak nedopustili? A jakou roli v tom hraje případná medikace? Poslechněte si rozhovor s Lenkou Škvorovou o slyšení hlasů.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka