Monstra a rasismus v zemi Lovecrafta. Předloha seriálu Lovecraft Country čerpá z úzkostí Afroameričanů

5. srpen 2020

Je horší potkat příšeru z jiné dimenze, nebo rasistického šerifa s brokovnicí? Tuhle otázku si bude už za pár týdnů klást televizní seriál Lovecraftova země. Jeho stejnojmenná literární předloha od Matta Ruffa vypráví o nadpřirozených i zcela všedních úzkostech Afroameričanů 50. let.

Podle názvu by se mohlo zdát, že Lovecraftova země vychází ze slavného spisovatele hororů H. P. Lovecrafta. Ruff se na něj ale odvolává jen v první (a nejlepší) části své knihy. Text složený z několika propojených povídek si celkově bere inspiraci spíš z padesátkové sci-fi literatury nebo i ze slavného Dr. Jekylla a pana Hyda. Hlavní hrdina, Afroameričan Atticus Turner, v něm stojí proti bělošské sektě „přírodních filozofů“, zaklínající se racionalitou, ale provádějící podobně krvavé rituály jako Lovecraftovy temné kulty.

Matta Ruffa - Lovecraftova země

Síla Ruffovy knihy spočívá hlavně v tom, že bělošskou sci-fi 50. let dokáže propojit s pohledem tehdejších Afroameričanů. Toulky Lovecraftovou zemí se často zastavují u otřesných detailů každodenního života černochů v Americe, kde na mnoha místech ještě platily segregační zákony a všudypřítomný pocit nadřazenosti bělošského obyvatelstva. Spojené státy jsou tu titulované Lovecraftova země kvůli tomu, že Lovecraft trpěl hlubokým paranoidním strachem z cizích kultur, který s ním sdílela spousta tehdejších bílých Američanů. Většina děje se navíc odehrává na americkém Jihu, kde v té době ještě přetrvávala rasová segregace a pro černochy nebylo bezpečné se tam pohybovat.

V románu se několikrát odkazuje na reálně existující knižní příručku nazvanou Průvodce bezpečným cestování pro barevné, která obsahovala seznam míst, kde se mohli Afroameričané ubytovat, restaurací, jež obsluhovaly černošské zákazníky, i varování, kterým oblastem se raději vyhnout. Publikace, na kterou se odvolává i název oscarového filmu Zelená kniha, je výmluvným dokumentem rasismu té doby a zároveň poskytuje Ruffovi osnovu pro jeho vlastní putování nočními můrami segregované Ameriky.

Díky tomu má Ruffova kniha podobně paranoidní náladu jako filmový debut režiséra Jordana Peeleho Uteč. Právě Peele je také producentem seriálové verze natočené pro HBO. Snad se v seriálu zaštítěném produkční společností J. J. Abramse Bad Robot podaří přenést co nejvíc z úzkostné atmosféry padesátkového amerického Jihu.

Víc o shoggothech a rasistech na americkém Jihu si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.