Moravu obchází hospodský fantom a útulek draží psí obrazy. To jsou top zprávy minulého týdne

13. srpen 2021

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejlahodnější mišpule ze zpravodajského keře. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici zvířecího světa zaujala zpráva o tom, že zvířecí útulek z Velké Británie draží obrazy svých svěřenců. Ti je „namalovali“ pomocí barvy a arašídového másla. Získané peníze by měly organizaci pomoct po finančních ztrátách způsobených pandemií koronaviru. Ivanku to inspirovalo k nápadu, že bude sama malovat arašídovým máslem, a to s pomocí obtisků vlastního těla.

Zuzanu, která miluje Španělsko a Antonia Banderase, zase ohromila zpráva o tom, že venkovní setkávání, které je charakteristické pro španělské večery, pomalu, ale jistě vymírá. Myslí si to přinejmenším starosta tamějšího městečka José Carlos Sánchez. Chce proto tradici klábosení na ulici zapsat na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Nebyly by to Mikrovlnky, kdyby v nich nezazněla nějaká ta krimi zprávy z Moravy. A o zajímavý příběh opět nebyla nouze, na Kyjovsku a Hodonínsku se totiž hledá fantom restaurací, který naposledy po dvanácti pivech utekl malým okénkem.

Je mezi nenasytným pijákem, klábosením jako kulturní památkou a psím uměním z burákového másla nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přeci vůbec nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.