Most má nového primátora

29. prosinec 2006
Zprávy

Město Most má ode dneška nové vedení. Primátorem je Václav Vozka ze Sdružení Mostečané Mostu. Jeho náměstkem se stal Luboš Pitín (SMM), Jiří Kurcin (KSČM) a Hana Jeníčková (nezařazená). Ti všichni jsou zároveň členy městské rady, kterých je celkem jedenáct. Sdružení Mostečané Mostu mají dohromady sedm radních, komunisté tři a poslední je nezařazená Hana Jeníčková. Ta kandidovala za ODS, po řádných říjnových komunálních volbách ale kvůli rozporům s kolegy ze strany odešla. V Mostě tak vládne koalice vítězného Sdružení Mostečané Mostu a KSČM.

Prvním úkolem nového zastupitelstva bude příprava a schválení rozpočtu pro rok 2007. V prvních třech měsících totiž bude město hospodařit v rozpočtovém provizoriu, které dnes zastupitelé odhlasovali a které vychází z letošních čísel. Nový primátor Vlastimil Vozka nechtěl konkrétně mluvit o dlouhodobých cílech. Hovoří o tom, že chtějí, aby Most byl příjemné místo pro život, o zpřehlednění zadávání městských zakázek a odpovědnějšímu rozhodování o tom kolik peněz a do čeho investovat. Sdružení Mostečané Mostu mělo před volbami v programu například svoz komunálního odpadu pro obyvatele zdarma. To by ale městskou pokladnu stálo zhruba třicet milionů korun ročně. Bývalý primátor Vladimír Bártl z ODS označuje tyto cíle za populistické a říká, že ODS bude konstruktivní opozicí.

Most má nové vedení zhruba dva měsíce po řádných říjnových komunálních volbách. To proto, že krajský soud v Ústí nad Labem sice zamítl tři stížnosti na průběh voleb, ale nařídil jejich opakování v chanovském okrsku. Sdružení Mostečané Mostu podle soudu ovlivnilo výsledek, protože v den konání hlasování ještě pořádalo agitaci v blízkosti volební místnosti. Sdružení to popírá a jeho dva členové se obrátili i k Ústavnímu soudu. Ten ale potvrdil verdikt ústeckého soudu. Opakované volby v Chanově se tedy konaly až v půlce prosince a přišla k nim rekordní polovina voličů. Na rozložení sil v mosteckém zastupitelstvu se nic nezměnilo. Z celkem čtyřiceti pěti zastupitelů má SMM osmnáct mandátů, ODS deset, KSČM osm, ČSSD šest, SNK-ED dva a poslední je nyní nezařazená zastupitelka Hana Jeníčková.

autor: hau
Spustit audio