Mostecká demonstrace pravicových radikálů skončila dvěma zraněními

19. květen 2007

Zhruba 400 pravicových radikálu a 50 antifašistů se v sobotu odpoledne sjelo do Mostu. Neonacisté už po osmé pořádali vzpomínkovou akci na jejich zabitého kamaráda Miloše Reha. K přímému střetu obou skupin nedošlo, ale při jednom incidentu byli zraněni dva lidé.

Kolem 14. hodiny hodiny vjelo osobní auto na chodník, po kterém šla skupinka antifašistů. Na místě reportérka ČRo Gabriela Hauptvogelová viděla dvě lehce zraněné dívky. Svědci popsali, že v autě byli neonacisté a úmyslně najížděli i do utíkajících lidí. Krátce na to policie auto i jeho řidiče zadržela.

Ještě než pravicoví radikálové odjeli pronajatými autobusy na mostecký hřbitov, tak na sebe obě skupiny pokřikovaly různá hesla. K přímému střetu však nedošlo, protože byly odděleny policejními těžkooděnci.

Pak neonacisté odjeli na autobusové nádraží do Litvínova, kde byl Miloš Reho před osmi lety ubodán. Při proslovu na nádraží neonacisté kritizovali rozsudek ústeckého krajského soudu nad pachatelem. Ten v únoru 2000 zněl na 10 let vězení za ublížení na zdraví s následkem smrti.

Následoval pochod na litvínovské náměstí, to vše za policejní asistence. Po dalším proslovu na náměstí v 16 hodin celá akce podle plánu skončila. Policie zadržela čtyři pravicové radikály.

autor: hau
Spustit audio