Mrakodrapy v moři i kosmické kolonie: Architekti z Factory Fifteen čekají na temnou budoucnost

2. listopad 2017

Londýnská skupina Factory Fifteen je složená hlavně z architektů, výtvarníků a fotografů. Pokud jste slavný architekt, můžete si ji najmout, aby vám vytvořila chytlavou, nápaditou a technicky precizní vizualizaci vašeho projektu. Jejich webová stránka ale sama připomíná staveniště nebo projektantský stůl, který je plný rozvrhů a rozpracovaných konstrukcí možných budoucností.

Factory Fifteen totiž sami vytvářejí celou řadu krátkých filmů, videí a dalších materiálů, mezi kterými se scifisté mohou cítit jako doma.

Jeden z nejzajímavějších projektů, na které je možné na webu skupiny narazit, je série obrázků pojmenovaná Skygrove. Je to příspěvek do soutěže, ve které Factory Fifteen vytvořili mrakodrap pro budoucí „mokřejší“ svět po dramatické klimatické změně. Jejich návrh vypadá, jako by se vertikální noční můra z románu J. G. Ballarda High-Rise spojila s neméně děsivou fantazií z knihy téhož spisovatele Potopený svět. Na apokalyptickou notu hraje i jejich klip ke skladbě umělce jménem The Bug Function/Void, v němž se futuristická městská krajina hlavnímu protagonistovi doslova hroutí před očima. Asi nejvýstřednější vizi ale předvádí krátké video Phobos, které nám ukazuje bizarní amorfní město, zároveň ale něčím připomínající útroby počítače.

Factory Fifteen vytvořili také několik krátkých filmů s příběhem. I u nich ale můžeme obdivovat propracovaný a nápaditý design. Jejich filmy se většinou pomocí sci-fi žánru vyjadřují k současným společenským problémům. Ve videu Robots of Brixton dává zotročená populace robotických dělníků budoucnosti co proto policistům, kteří se odvážili vstoupit do jejich teritoria – snímek byl inspirovaný reálnými protesty v londýnské čtvrti Brixton v roce 1981. Jonah ukazuje neblahé důsledky turistiky a globalizace v Zanzibaru blízké budoucnosti. Xavier nás zase bere do světa za 500 let, kdy je lidstvo vyštváno z povrchu zemského do kosmických kolonií, v nichž se nejvzácnější komoditou stává dýchatelný vzduch. Bohužel jen trailer můžeme na webu vidět z patnáctiminutového filmu Robot & Scarecrow, což má být milostný příběh strašáka do zelí a robotické popové hvězdy.

Studio Factory Fifteen sice stále čeká na průlomový projekt, kterým by se zapsalo do povědomí veřejnosti, nicméně jejich web je plný příslibů zářnější budoucnosti – když už ne pro lidstvo, tak alespoň pro skupinu nadšených futuristických architektů a výtvarníků.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.