Můj citový život je poušť, říká Martín Períno, hlavní protagonista dokumentu Artemia Benki Sólo

25. říjen 2019

Mladý argentinský klavírní virtuos a skladatel Martín Períno, jeden z nejslibnějších talentů své generace, strávil čtyři roky života v ústavu El Borda, největším psychiatrickém zařízení Jižní Ameriky. S čím se potýkal a jak těžký je pro něj návrat do života a na koncertní pódia? O tom hovořil v Diagnóze F.

Příběh Martína Perína sledoval několik let režisér Artemio Benki a vypráví ho v aktuálním dokumentu Sólo. Film však ukazuje zejména to, jak obtížné je pro Martína vrátit se zpátky do běžného života, a příliš se nezabývá tím, proč se na psychiatrii vlastně dostal. „Už když jsem byl malý a chodil jsem do školy, tak mě poslali k psychologovi, protože jsem měl nějaké problémy s chováním. Tehdy to bylo způsobeno zřejmě problémy v rodině, se kterými jsem se neuměl vyrovnat,“ vzpomíná na začátek svých potíží Martín Períno. „Později jsem vyhledával návykové látky, aby mi pomohly vyrovnávat se s některými těžkými situacemi a pomohly mi řešit věci kolem práce, v mém případě hraní na piano a skládání,“ říká Períno, podle kterého právě drogy významně ovlivnily propuknutí schizoafektivní poruchy. Ta se u něj projevovala mimo jiné i zvláštním vztahováním se k lidem.

Čtěte také

„Když mě přátelé pozvali na grilování, tak jsem nepřišel, zato jsem je ale navštěvoval bez ohlášení třeba každý den v pět odpoledne. Někteří o mě měli starost, protože to bylo nezvyklé chování. S některými z nich jsem zase v kontaktu, s jinými se ten vztah zatím obnovit nepodařilo,“ popisuje pianista své nelehké prožívání vztahů, které pro něj zůstává obtížným tématem i dnes. „Můj citový život je vlastně poušť. Někdy se potýkám se strachem ze sebe sama, když se ve mně nashromáždí příliš mnoho nostalgie, která vede ke konstantní melancholii. Ta mi pak bráni v tom, abych rozbil bariéru kolem sebe a mohl navazovat vztahy s druhými lidmi,“ říká Períno. Bohatost vnitřního světa, se kterou se tyto stavy nijak nevylučují, pak dokáže prožít a projevit prostřednictvím hry na klavír a skládáním.

Jak prožíval roky v léčebně? Ovlivnila hudba jeho uzdravení? A co potřebuje k tomu, aby se cítil svobodný? Poslechněte si Diagnózu F s klavírním virtuosem a skladatelem Martínem Perínem. Rozhovor tlumočí Alena Pohludková.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.