Můj děda bejval pěknej pořízek! Proč nás baví falešné fotky prarodičů?

12. duben 2021
Fenomem

Internet poslední týden zaplavily černobílé nebo zažloutlé fotografie, na nichž se lidé chlubí svými prarodiči, kteří v dávné minulosti vypadali dobře nebo udělali něco významného. Má to ale jeden podstatný háček – na fotce nejsou reální prarodiče, ale nějaká celebrita z filmu, videoklipu nebo obalu desky, a navíc z docela nedávné doby. Snímek je jen prohnaný přes filtr, aby vypadal starší, a příběh je vymyšlený. A čím je absurdnější, tím lepší.

Mem popisovaný nejčastěji jako „My Grandparents Circa“ („Moji prarodiče kolem roku“) se objevil na Twitteru poprvé na začátku dubna. Jedním z prvních exemplářů byl záběr na Keiru Knightley a Cilliana Murphyho při natáčení filmu Na hraně lásky z roku 2008. Podle popisku pod fotografií se nicméně jednalo o prarodiče vyfocené v irácké Basře roku 1960. Pak už to šlo ráz na ráz – k memu se chtěl přidat každý a kreativitě se meze nekladou.

Stýská se nám po období dlouhého lockdownu po našich prarodičích? Chceme si jen vystřelit z celebrit, které tak zoufale chtějí vypadat pořád mladé? Anebo žádné logické vysvětlení popularity tohoto memu neexistuje?

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, proč se internet zamiloval do zažloutlých fotek prarodičů, kteří ale tak úplně prarodiči nejsou. Kde se zrodila fascinace falešnou minulostí celebrit z fotek a proč trenduje zrovna jódlující kluk z Wallmartu nebo Britney Spears z klipu k písni Toxic?

My Grandparents Circa meme - Britney Spears
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.