Musa: Být umělcem pro mě neznamená… nic

31. květen 2017

Pokud nepatříte k návštěvníkům autosalonů nebo luxusních firemních rautů, nejspíš jste od doby, kdy rezonovala výzva Mánes umělcům, o výstavní síni Mánes neslyšeli. Nyní tam chystá svou první pražskou expozici Lukáš Musil, známý také jako Musa. Býval hokejovým brankářem extraligové Slavie, později se začal věnovat tetování. Nechyběl mezi sedmi tatéry zastoupenými na výstavě Tatoueurs Tatoués v Paříži, jež vůbec poprvé představila tetování coby umělecký žánr a zmapovala jeho historii a význam v různých kulturách. V současnosti se živí jako malíř.

„Historie toho prostoru je samozřejmě silná,“ říká Musa. „Vystavovat v Galerii Mánes, kde se v poslední době odehrávají především komerční akce a nekvalitní výstavy, pro mě byla výzva.“ Podle jeho slov by bylo pohodlnější své dílo prezentovat v některé z oficiálních institucí. „Bylo by super, kdyby se lidi dokázali od kontextu Mánesa oprostit,“ dodává. „Moje práce by je mohla zasáhnout takový způsobem, že by se mohl změnit náhled na toto místo… do budoucna.“

Na dotaz, co podle něj znamená být umělcem či malířem, Musa říká, že… nic. „Dělám, co potřebuju dělat,“ konkretizuje. „Umělecké ideály jsou spíše romantickými představami, které vyžaduje okolí a které mohou být pro člověka i nebezpečné. Chci především poznat sám sebe, nemám potřebu dosáhnout objektivního uznání.“ Musa si však na nezájem nebo nedostatek respektu nemůže stěžovat, prodejem svých obrazů se uživí. „Sám nevím, do jaké míry můj příběh hokejisty a tatéra hraje roli v komerčním úspěchu na uměleckém poli,“ říká. „Už jsem to ale přijal.“

Vernisáž výstavy Signatura se bude konat v Mánesu 6. června. Jejím tématem jsou zvířata, která umělce v posledních pár letech inspirují. „Když jsem začal kreslit zvířata, cítil jsem se velmi bezpečně, vnímal jsem, že zvířata neznají přetvářku,“ dodává. „Ani ta svobodná, mnohem svobodnější než my, ale ani ta zotročená, mnohem zotročenější.“ Výstava potrvá až do 9. července. Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Matěj Samec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.