Muse Muse: česká výstava v New Yorku podrývá stereotypy o múzách a umělcích

13. duben 2018

Na oslavu 100 let od založení Československa vznikla v galerii Českého centra New York pomyslná mladá mezinárodní republika kurátorů a umělců. Fotografie, obrazy a videa spojují témata identity, svobody a transformace. O výstavě s názvem Muse Muse se psalo ve sledovaných zahraničních médiích od Dazed Digital po Office nebo Ravelin Magazine.

Název Muse Muse vznikl během příprav výstavy. Při komunikaci s oslovenými kurátory a umělci vyšlo najevo, že je pro ně zásadní vzájemná rovnost, odmítání hierarchie a vzájemná inspirace. „Šlo nám o to problematizovat, podrýt a zpochybnit starou představu múzy jako pasivního objektu, často ženy určitých proporcí, která inspiruje umělce-muže. Vadily nám jak genderové limity, tak jednostranná, nevyrovnaná povaha toho vztahu. Převedli jsme to na vztah kurátorů a kurátorek a umělců a umělkyň. Všichni se inspirují a ovlivňují navzájem, jsou rovnocenní a nejsou mezi nimi nějaká genderová omezení, kdo může být kdo,“ popisuje historik umění a jeden z kurátorů výstavy Muse Muse – Thomas Beachdel.

Pomyslnými múzami si tak jsou například český kurátor Michal Nanoru a fotograf Dušan Tománek, newyorská kurátorka a fotografka Lissa Rivera a malířka Naomi Okubo nebo Richie Shazam, osoba mimo genderové kategorie, která je umělcem, kurátorem a důležitou hybnou silou mladé umělecké scény v newyorském Downtown.

Naomi Okubo zastoupená kurátorkou Lissou Rivera, camouflage#3

„Richie Shazam do výstavy vnáší práce od multimediálních umělkyň Theresy Chromati a Martine Gutierrez. Jasně přitom vyplynulo, jak zásadní pro ně je vzájemný vztah a podpora. Inspirace a motivace, které jdou oběma směry. Richie je umělcem, kurátorem a zároveň je podle mě obrovskou múzou místní mladé umělecké komunity. Podporuje a spojuje zdejší umělecké podhoubí,“ popisuje kurátorka a fotografka Marie Tomanová, která v New Yorku působí posledních sedm let.

Marie, která je známá hlavně svými autoportréty, pro výstavu vybrala původem čínskou umělkyni Pixy Liao. Ve fotografiích Pixy často zachycuje samu sebe se svým přítelem v intimních hravých scénách. Oba jsou nazí a ona je vedoucí postavou, která kontroluje situaci. Její přítel je zosobněním citlivosti, romance a odevzdání.

Výstava Muse Muse, do které se zapojilo přes dvacet umělců a kurátorů z celého světa, je součástí série New Bohemia v rámci Bohemian Creative Hubu. České centrum New York prostřednictvím tohoto projektu už několik let podporuje mladé umělce z Česka na cestě do zahraničí. V loňském roce se pod hlavičkou Thomas M. Messer Bohemian Creative Hub uskutečnila například performance Antidimension kolektivu SOTC, za kterým stojí Jakub Ra a Michaela Mazalová, nebo výstava sochařských instalací The Falcon, pro kterou se americký umělec Zachary Delamater inspiroval českým sokolským hnutím.

Kurátor Thomas Beachdel zdůrazňuje, že vedle přínosu české umělecké komunitě jsou prezentace mladého umění v galerii Českého centra i výrazným obohacením kulturního dění v jinak převážně komerčně orientované oblasti New Yorku. „Tyhle výstavy přivádí na Upper East Side mladou komunitu nastupujících umělců a lidi, kteří se zajímají o současné umění. Společně s tradičními návštěvníky Českého centra a lidmi z jeho okolí vytváří velmi zajímavé nové publikum. Prospívá to jak prezentaci české kultury v USA, tak místnímu prostředí. Řada vystavujících i návštěvníků těchto výstav se běžně pohybuje ve čtvrtích jako Brunswick nebo Williamsburg a na Upper East Side by jinak nepřijeli.“

„Mám radost, že i v roce 2018 jsme dostáli pověsti, kterou nám přiřkly The New York Times v článku Surprise: The Upper East Side Turns Experimental (for Art) na jaře 2016, kdy galerii ČCNY zařadily mezi ‚cool‘ místa v horní části Manhattanu,“ dodává Barbara Karpetová, ředitelka ČCNY.

Poslechněte si o umělcích a múzách ve výstavě Českého centra New York. V reportáži z výstavy Muse Muse se setkáte s kurátorem Thomasem Beachdelem a fotografkou a kurátorkou Marií Tomanovou, kteří jsou součástí mladé umělecké scény z newyorského Downtown.

Pixy Liao zastoupená kurátorkou Marií Tomanovou, 2015, We are connected
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.