Musíme si promluvit o Cosbym, policejní brutalitě a britském zdravotnictví. Jaké seriály neminout?

29. červen 2022

Filmová publicistka Táňa Zabloudilová a její kolega Martin Šrajer vybrali po třech seriálových tipech první poloviny letošního roku, na které je dobré si vzpomenout, až budeme v létě odpočívat někde ve stínu monitorů. Vedle hraných sérií rozkročených mezi komediálním žánrem i sociálním dramatem, nezapomněli ani na zásadní dokumenty.

Na obrazovky se letos totiž nedostalo jen pokračování The Stanger Things, ale s velkou slávou se vrací i povedená Atlanta Donalda Glovera, který nás v první řadě seznámil s trnitou cestou mladého rappera za slávou. Tím přibližování každodenní reality dnešních velkoměstských Afroameričanů nekončí. Pro fanoušky obsáhlého seriálu The Wire má Táňa další tip v podobě We Own This City. „Odehrává se v době, kdy kvůli policejní brutalitě v Baltimoru zemřel mladý Afroameričan Freddie Gray a minisérie nám vysvětluje, proč se americké policejní sbory chovají při práci tak brutálně,“ vysvětluje Ťáňa Zabloudilová.

Z dokumentů by Martin Šrajer doporučil nepřehlédnout například We Need To Talk About Cosby. Zde můžeme sledovat životní a kariérní křivku známého amerického komika, který byl jedním z usvědčených sexuálních predátorů. „Do jeho příběhu o úspěchu jsou vkládány výpovědi žen, které zdrogoval a znásilnil, nebo se o to pokusil, a ty dva příběhy se doplňují,“ říká Martin. Filmoví fanoušci by podle něj taky neměli přehlédnout Irmu Vep, seriálový remake stejnojmenného filmu v režii Oliviera Assayase. 

Očekávané návraty v podobě nových řad seriálů i televizní nováčci v tipech filmových publicistů Táni Zabloudilové a Martina Šrajera.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.