Mutanti hledají východisko v bažinách a kanálech

17. prosinec 2014

Ani ne měsíc po debutu Kaplan Bros. přichází label Landmine Alert s dalším releasem. Hiphopové duo Jiřího Konvalinky (Vložte kočku) a Jana Vejražky Mutanti hledaj východisko vydává prvotinu Můj bůh září do mých temnot – černoch. Připravte se na sestup do jámy. Čeká tam na vás panoptikum zrůd.

Mutanti poprvé vylezli z bažin v roce 2010 a za čtyři roky existence stačili vydat na Landmine Alert dvě dema a vzbudit pozornost hudebních publicistů i promotérů. Ukázali se na festivalu Sperm, na posledním ročníku United Islands, v Tečce páteční noci i v pořadu Kruton Radia Wave. Vysoká poptávka po Mutantech se dá vysvětlit jednoduše. Jiří Konvalinka a Jan Vejražka ostře vybočují z místní tradice macho rapu, který se navíc neostýchali parodovat. Mutanti nepřipomínají nic, co se na české scéně právě odehrává.

Absolventi katedry alternativy pražské DAMU ve svých skladbách vystavují příběhy a Jan Vejražka se přitom ochotně a uvěřitelně vtěluje do rolí – většinou lidí, které byste nechtěli potkat. Jiří Konvalinka Vejražkově úchylnému kabaretu současně staví postapokalyptické hudební kulisy. Skvěle to funguje v úvodní R&J, kde vám duo dá dost času, abyste spolu s ním sjeli šachtou až ke dnu. Sešup vám odpočítají dunivými ránami železných traverz a bude dlouho trvat, než vás zase pustí ven. Musíte si vyslechnout chrchlání beznadějně ztraceného mutanta z tracku Černobyl a podívat se na jámu zející uprostřed sídliště, o které se podává svědectví ve skladbě Opěvování Země. Ta mimochodem patří mezi to nejlepší, co kdy Mutanti zplodili – a vůbec nevadí, že už se objevila na prvním demu.

03275286.jpeg

Podobně dobrých tracků je ostatně na albu Můj bůh září do mých temnot – černoch víc. Přesto na sebe Mutanti mohli být trochu přísnější. Víc než sedmdesát minut se člověku těžko udržuje pozornost, nehledě na to, jak moc dokážou být Mutanti zábavní a jak moc se jim daří dělat ze své hudby divadelní performanci s temnou, komiksovou patinou. Někdy navíc není třeba čekat tak dlouho na pointu – že je strejda Honza ze stejnojmenného tracku úchyl, je jasné už od prvních veršů.

I tak patří debut Mutantů mezi to nejzajímavější, co se na domácí scéně urodilo. Pokud máte pro letošek už pomyslné žebříčky uzavřené, prostě s nimi počítejte do příštího roku. Není pochyb o tom, že než zalezou zpátky do Černobylu, kanálů a sídlištních jam, budou nás Mutanti ještě nějakou dobu strašit.

Hodnocení: 80 %
Mutanti Hledaj Východisko: Můj bůh září do mých temnot – černoch (Landmine Alert, 2014)

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.