Muž je pro rovnoprávnost, ale uklízí žena. Genderové role se proměňují, výzvou jsou děti, říká Šárka Homfray

22. březen 2023

„Ve vztazích se genderové role ukazují ve všem. Vzhled, seznamování, sex, péče o domácnost, děti i finance,“ vypočítává jen některé z oblastí Šárka Homfray, odborová právnička a publicistka. Mladší lidé boří genderové stereotypy. Dělí si péči o domácnost, otcové zůstávají častěji doma s dětmi, ženy budují kariéry. Naráží ale na systémové překážky i zdvižené obočí širší rodiny a okolí. Jak se proměňují genderové role v Česku?

„Trendů ke změně je několik. Jeden z nejzajímavějších je úsilí o spravedlivější rozdělení domácích povinností. Klasická představa, že žena je s dětmi a pečuje o domácnost se rozpadá. Mužská role chodící peněženky slábne. Problém je ale platová nerovnost.

Pro ženy je těžší přinášet domů stejnou výplatu jako muži, i když vykonávají stejnou práci. Rozdíl je v Česku podle výzkumů jeden z největších v Evropě. Je také složité sehnat zkrácené úvazky, které rodinný život mohou usnadňovat. Ne každá žena chce zastavit po narození svou kariéru. A ne každý muž chce své dítě vidět jen spící v posteli poté, co přijde pozdě domů z práce.

„Mladší ženy a ženy středního věku by si představovaly, že by muži mohli více času věnovat domácnosti. Muži navíc v šetřeních odpovídají, že se na chodu domácnosti podílí více, než je realita. Rozdíl je často v postoji. Pomáhá muž ženě v domácnosti, nebo s ní pečuje o společný domov? Někdy dochází k tomu, že si sice práce dělí, ale systém má na starosti žena. Musí přemýšlet, organizovat, rozdělit úkoly.

Markéta Šetinová, Šárka Homfray a Petr Bouška

Domov můžeme chápat jako malou firmu. Mimo samotné vykonání práce ji musí někdo promyslet a organizovat. I to je zátěž navíc, ve které vznikají nerovnosti –⁠ mentálním úsilí a čase. Někdy si také více vydělávající členové rodiny vybírají ty domácí práce, které je baví. Mají dojem, že se zapojují rovnoměrně, ale není tomu tak.

„Ženy mají představu o počtu dětí, zpravidla z ní ustoupí. Naopak představa mužů se liší, počet chtěných dětí se po narození prvního zvedá. Protože o ně tak často a intenzivně nepečují, nepřijde jim výchova náročná a jako zátěž. Šárka ale dodává, že bychom se měli bavit i o radosti, kterou potomci přinášejí.

„Děti jsou kotva k reálnému životu. Pomáhají překročit životní rámec, ve kterém hledáme jen osobní štěstí. Když je na nás někdo závislý, motivuje nás to pečovat i o sebe, abychom byli pro potomky k dispozici a dobrými rodiči, vzorem. Proměna genderových rolí by měla být přínosná i pro muže. Aby měli čas na sebe i děti a nebyli jen zmíněnou chodící peněženkou.

Poslechněte si celý rozhovor o genderových rolích v současných vztazích.

Moderní láska je speciální sérií pořadu Balanc, který se věnuje sebepoznání a duševnímu zdraví. Přináší sedm témat o současných podobách lásky: o vztahové rozmanitosti, seznamování, randění, sexualitě, manželství, genderu a životě singles. S nápadem natočit tuto sérii oslovila Radio Wave psychoterapeutka, socioložka a zakladatelka Institutu Moderní láska Markéta Šetinová. V pořadu využíváme nová data o intimitě a vztazích od výzkumné agentury Behavio a společně s experty napříč obory přemýšlíme o tom, jaké změny se týkají seznamování a partnerství v současném Česku.

V této epizodě vycházíme z dat Atlasu Čechů od Behavia.
  
Index genderové rovnosti 
https://eige.europa.eu/gender-equality-index/2022/CZ 
  
Druhá směna 
Arlie Hochshild - The Time Bind: When Work Becomes Home and Home Becomes Work 
Arlie Hochshild - The Second Shift: Working Families and the Revolution at Home 
  
Partnerské preference 
Alterovitz, S. S. R., & Mendelsohn, G. A. (2011). Partner preferences across the life span: Online dating by older adults. 
  
Rozdělení péče v domácnosti 
Eve Rodsky - Fair Play (vyšlo i v češtině) 

autoři: Petr Bouška , Markéta Šetinová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.