Může malej Wayne ven? Popularita předpony Lil u rapperských jmen je věčná

18. duben 2018

Trendy v hip hopu přichází a odchází, málokterý vydrží víc než jednu sezónu. Jeden ale přežívá celé dekády – obliba předpony Lil u rapperů. Už od konce osmdesátých let jsou hitparády plné různých variací jmen na Lil a o třicet let později je tento trend snad ještě běžnější. Kde vzali Lil Jon, Lil Wayne nebo Lil Uzi Vert první část svého jména a proč se tak nejspíš bude podobně jmenovat i velká část další hiphopové generace?

V aktuální americké Top 10 se hřeje Lil Dicky s Freaky Friday a na nižších místech pořadí bodují Lil Yachty a Lil Skies. V obdobném albovém žebříčku pak vede Lil Xan a na dalších příčkách mu sekundují kromě už zmíněných také Lil Uzi Vert, Lil Durk, Lil Pump nebo Lil Peep. Zástup rapperů se jménem začínajícím předponou Lil ale není žádná přechodná epidemie ani móda, na scéně jich byla vždy spousta. A zatímco další přezdívky, jako Grandmaster či MC, jsou spojené s konkrétní érou, která už skončila (tj. doba formování žánru), Lil je v rapovém názvosloví stálicí.

Lil je samozřejmě slangová zkrácenina slova „little“, o tělesné proporce ale tak úplně nejde. Ostatně hned první výrazný nositel tohoto jména – houstonský bourák Lil Troy, který se v roce 1988 proslavil singlem I Wanna Be Baller – byl pořádný pořízek. Jak si všímá článek na webu DJ Booth, začátek výskytu Lilů se datuje k přelomu osmé a deváté dekády a není nijak závislý na teritoriích. „Přirozeně se prostě najednou zjevili úplně všude od Texasu přes New York až k Los Angeles,“ píše se v textu. Lil tehdy sloužilo jako protiklad populárního přívlastku Big, kterým se pyšnily výrazné osobnosti své doby, jako Big Pun či Notorious B.I.G.

Rapperka Lil Kim, která si zažila vrchol slávy v polovině deváté dekády, je patrně zodpovědná za průnik předpony do rapového mainstreamu. Náctileté hvězdy Lil Bow Wow nebo Lil Romeo z přelomu tisíciletí s ní odkazovaly ke svému věku, a když překročily dvacítku, zbavily se ho. Podobně jako třeba louisianský rapper Lil Boosie, který se přejmenoval na podstatně drsnějšího Boosie Badazz.

Bez citoslovce skrrt se neobejde současný rap. Poslechněte si ty nejpozoruhodnější použití

Bez citoslovce skrrt se neobejde současný rap

Pokud jste nikdy neslyšeli fistulí zvolaný zvuk „škrrrrrrrrrrt“, asi neposloucháte současný hip hop.  Skrrt je pro současný rap stejně důležité jako slovo Amen pro křesťanskou liturgii a nadužívané jako nejčastěji používaný sampl v historii hudby Amen break. Kde se zvuk objevil poprvé a kdo jsou jeho nejčastější šiřitelé?

Jenže další slavní nositelé tohoto jména ze začátku tisíciletí, jako křikloun Lil Jon nebo psychedelický inovátor Lil B, si jméno ponechali i v dospělosti. A když v druhé polovině nulté dekády vládl hip hopu Lil Wayne, začalo ho používat ještě víc rapperů než kdy předtím.

U Lil Waynea označuje slovo little naopak i jeho tělesnou výšku, rapper totiž měří 165 centimetrů. Někteří jeho kolegové ji používají jako značku jistého sebepodceňovaní (které jde proti obecnému trendu), jako třeba bělošský experimentátor Lil Ugly Mane. A třeba Lil Uzi Vert vysvětluje původ své přezdívky následovně: „Když jsem začal rapovat, tak mi řekli, že mám flow jako malej samopal (uzi), a to mi zůstalo.“

Etymologie předpony Lil ale má ještě jeden zásadní klíč. Na americkém Jihu znamenalo Lil něco jako Junior, nejmladší člen rodiny. Třeba občanské jméno Lil Waynea je Dwayne Michael Carter, Jr. Lil s křestním jménem – podobně jako třeba Young – tudíž bylo běžným oslovením, které používali rodiče či prarodiče u svých dětí. A protože kariéra u spousty pozdějších hvězd začala v útlém věku, přeneslo se oslovení i do jejich rapových pseudonymů. Speciálně na americkém Jihu jsou u Afroameričanů rodinné vazby na matky a babičky důležitou součástí identity. Ostatně spousta rapperů je samplovala na své desky a Lil je u nich připomínka dětských časů, které nechtějí úplně nutně vymazat.

Kde se vzala přezdívka Lil u rapperů a proč nejspíš nikdy neumře? Kteří slavní rappeři vyrostli a předpony se zbavili. Poslechněte si celý příspěvek s ukázkami z tracků slavných „lil“ rapperů v audiu.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka