Může Metronome prolomit prokletí městských hudebních festivalů?

20. červen 2019

V pátek 21. června a v sobotu 22. června se na pražském Výstavišti uskuteční čtvrtý ročník festivalu Metronome. Vystoupí na něm například zpěvák Liam Gallagher či Kraftwerk, Anna Calvi nebo Primal Scream. Ještě před jeho začátkem jsme se vydali na místo zjistit, jak probíhají přípravy velkého hudebního festivalu uprostřed města.

„Nejsme na louce ani na letišti. V areálu Výstaviště jsme proto stísnění na prostoru, který nedokážeme zvětšit. Nároky návštěvníků i pořadatelů jsou každý rok větší a o to větší zkouška je dostat všechno na relativně malé místo,“ říká výkonný produkční festivalu Martin Vocetka, zatímco ukazuje areál. Právě sem by během pátku a soboty mělo dorazit přes 20 000 lidí.

„V Evropě není moc hlavních měst, kde se podobně velké festivaly konají. Většinou nebývají moc úspěšné. Právě proto se snažíme prolomit prokletí hlavních měst a konání festivalů,“ dodává, zatímco prochází kolem rozestavěných venkovních pódií a stánků. Vnitřní prostory Výstaviště se začínají připravovat až těsně před festivalem. Právě tady bude mimo jiné Radio Wave New Stage, na které bude v sobotu večer vyhlášen vítěz exportně hudebního projektu Czeching 2019.

PODÍVEJTE SE NA FOTKY Z LOŇSKÉHO ROČNÍKU:

V prvních ročnících festival trápila menší návštěvnost, paradoxně způsobená polohou festivalu v centru Prahy. Nepodařilo se totiž oslovit tradiční festivalové diváky a před čtyřmi lety dostatečně neoslovil ani obyvatele hlavního města. Právě proto se teď produkce festivalu zaměřuje také na další doprovodné aktivity.

Letos, kromě bohatého hudebního programu složeného ze zahraničních a domácích hvězd napříč žánry, připomene Metronome i 30 let od sametové revoluce koncertem zpěvaček pod názvem Hlasy svobody nebo debatou se škálou mezinárodních hudebních profesionálů, kterou bude uvádět Mary C. Brány festivalu se otevírají už v pátek 21. června ve 14:00.

Jak vzniká velký městský festival a proč jsou hlavní města hudebně prokletá? Bere Metronome ohled na ekologii a jak dlouho trvá připravit prostory pro Liama Gallaghera nebo Kraftwerk? Poslechněte si v reportáži.

 

autor: Jiří Kordík
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.