Můžete si vypláchnout!

14. duben 2009

Zubní Zpoždění zjišťovalo, proč má 10 procent českých dětí předškolního věku zkažený chrup. S mikrofonem se v ordinaci jsme se přiblížili tolik obávané vrtačce, ale bavili jsme se také už bez křesla o nedostatku dětských stomatologů, zrušení povinných prohlídek a především výhodách budoucích prevence .

Jak to, že skoro třetina českých rodičů necítí zodpovědnost za dentální problémy svých potomků a proč se Lucka ocitla poprvé u zubaře až v 11 letech? Prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek vyjmenovává výhody regionálních stomatologických center, které se pokusí podchytit případy zanedbaných dětských zubů a vysvětluje, proč je dětská zubní péče zdravotními pojišťovnami v Česku neadekvátně oceňována. O individuální zodpovědnosti za zuby v Británii jsme hovořili se stomatochirurgem René Foltánem ze Stomatologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

00901260.jpeg

Do studia přišla i zubařka, která má prý v ordinaci pro dětské pacienty schovanou kouzelnickou hůlku. Bavili jsme se i o projektu Dětský úsměv, který organizuje obecně prospěšná společnost Český zelený kříž, mluvíme totiž s její zakladatelkou, Hanou Čechovou-Zallmanovou.

autor: Jan Čáp
Spustit audio