„Muži ten tlak tolik necítí.“ Zmrazená vajíčka jako naděje na budoucí rodičovství?

20. květen 2021

Součástí plánovaného rodičovství je možnost nechat si odebrat, zmrazit a uchovat pohlavní buňky, nejčastěji vajíčka. Relativně nákladná procedura působí jako pojistka pro případ, že se v budoucnu ženám nepodaří spontánně otěhotnět. Pokud je vám přes 30 let a o založení rodiny uvažujete, možná právě tzv. social freezing bude nabídka, o kterou zavadíte.

„Nepotkala jsem zatím muže, který by mohl být otcem mých dětí,“ říká Jana, která se rozhodla udělat všechno pro to, aby jednou v budoucnosti mohla mít rodinu. Sama zná několik příběhů párů, kterým se v pokročilém věku nedaří počít dítě, a proto se rozhodla si budoucnost pojistit odběrem vajíček. Zkušenost je to nad očekávání silná, ačkoli se jedná o ambulantní zákrok. „V tom procesu jsem si uvědomila, že to možná není nejlepší způsob, jak to udělat,“ pokračuje Jana.

Při odběru začala cítit, že jí není příjemná takto sterilní a neosobní cesta početí nového života. Zásadní je i fakt, že procedura je zpoplatněná a ženy musí volit mezi několika soukromými klinikami.

lékař - medik

Věk ve vztahu k plodnosti a kvalitě vajíček zmiňuje i gynekoložka Renáta Kavanová, která se svými pacientkami o možnosti social freezing také mluví. „Ženy s tímto požadavkem chodí často, ale asi později, než by bylo vhodné,“ říká Kavanová a dodává, že vhodný věk na odběr je kolem 27 let. V tomto ohledu se shoduje s lékařkou soukromé kliniky, která se na social freezing specializuje.

Ideální čas na zmrazení vajíček je před 30. rokem věku, ale takhle mladá žena má vysokou pravděpodobnost, že sama spontánně otěhotní,“ dodává Nicole Mardešićová. Zároveň také vysvětluje, proč podobný tlak na archivaci zdravých pohlavních buněk necítí muži a jak nízké je procento žen, které se pro svá vajíčka vrátí a reálně je využijí.

Komu lékaři zmrazení vajíček doporučují? Poslechněte si odlišné úvahy nad takovou možností plánování mateřství.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.