Muzikál Kočky? Postapokalyptický film, kde lidstvo zmutovalo v důsledku sledování kočičích memů

10. leden 2020

Ve studiu se Aleš Stuchlý, Vít Schmarc a Kamil Fila tentokrát sešli, aby společně v soutěži mňoukání vybrali nejpoutavější zvuk a kromě netflixových novinek Spinning out a Dracula zhodnotili film Kočky, který právě přichází do kin.

Kočky (Cats) v režii Toma Hoopera, který má na svědomí i filmovou verzi muzikálu Bídníci, se staly populární na internetu už díky svému traileru. V něm mohli diváci vidět digitálně upravené tanečníky a zpěváky v čele s Judi Dench nebo Taylor Swift. „Nazval jsem to potrat Avatara,“ zhodnotil vizuální stránku a digitální fúzi mezi reálným člověkem a kočkou Kamil. Proč jít po takové ochutnávce na film do kina? V traileru jste například nemohli vidět šváby s digitálním obličejem a od koček se dočkáte i twerku a rapu. Navíc do kin na premiéru poslali vylepšenou verzi snímku, v níž už by neměly některým kočkám chybět kožichy, jak se stávalo u prvních verzí filmu, na kterých tvůrci pracovali šest let.

„Problém toho muzikálu je, že tam není děj,“ konstatuje Kamil. V původním slavném broadwayském muzikálu, který vychází z literární předlohy T. S. Eliota, sledujeme přehlídku kočičích postav, které se předvádí na smetišti. „Jde jenom o casting na to, jaká kočka se dostane do nebe,“ kritizuje Kamil filmovou adaptaci, které škodí přehnaně realistická digitální podoba.

Z filmového muzikálu Cats

Casting se odehrává v divadle na pozadí hyperrealistického Londýna, kde jsou ale jenom mléčné bary, podniky s kočičím žrádlem a člověka tam nezahlédneme. „Postapokalyptický film, kde lidstvo zmutovalo v kočky v důsledku sledování kočičích memů,“ shrnuje v jedné větě Kamil Fila 108 minut dlouhé utrpení a zároveň guilty pleasure. „Dá se bavit tím, jak je to drahý a blbý,“ vyzdvihuje zásadní pozitivum snímku.

Která verze Draculy je nejlepší a co je zvláštního na té seriálové? Změnila ve snímku Pod vodou Kristen Stewart svůj herecký výraz od dob Stmívání? Předčí seriál Spinning out o krasobruslařce film Ledové ostří? Poslechněte si Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Kamil Fila , Aneta Štokrová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.