My spisovatelé jsme zodpovědní za příběhy, které předáváme, říká Bára Dočkalová

26. duben 2023
Záložka

V Záložce jsme se opět věnovali dětské literatuře. Do studia přišla Bára Dočkalová, autorka dvou oceněných románů pro malé čtenáře. Novější Bitva o diamant je sportovně-dobrodružný román o dětech, které žijí ve dvou osadách v amerických horách, mají rády baseball a skamarádí se hlavně proto, aby společně zachránily jediné místo, kde se dá hrát. Příběh původně vznikl jako patnáctiminutová divadelní hra. Knižní podobu ilustroval Jindřich Janíček.

Přestože se děj odehrává v Americe, učitelka, která učí místní děti, je původem z Prahy. „Chtěla jsem, aby tam bylo nějaké propojení s Českem, aby nebylo úplně divné, že Češka píše o baseballu a o Americe,“ přibližuje Bára. Předlohou jsou i dvě třídy páťáků, které jednou učila a které se nesnášely. Stejně jako Dara v knize se i Bára ve skutečnosti snažila, aby se třídy skamarádily.

Bára Dočkalová se svou knihou Bitva o diamant

Překvapil ji úspěch knihy, i když jde o poměrně neobvyklý sport a vzdálené prostředí. „Za tím příběhem si ale stojím. Myslím si, že potřebujeme někdy tyhle hezké příběhy slyšet, i když jsou trošku nereálné.“

Bitva o diamant je o silných klucích a holkách. „Říkám si, že by bylo přirozenější, kdybych v knize měla hlavní hrdinku, když jsem žena. Ale zrovna tady mi to vyšlo takhle. Doufám, že ke mně ale přijde téma, které mi umožní vytvořit pořádnou hrdinku, protože jich v literatuře potřebujeme víc. My, co píšeme, jsme zodpovědní za příběhy, které předáváme. Tím předáváme představu o tom, jaký by svět podle nás měl být, aby byl v pořádku,“ vysvětluje.

Jak kniha vznikla? Jakou roli v ní hraje dcera Báry Dočkalové a lockdown? A jak autorku ovlivnilo krátké setkání s trenérkou Věry Čáslavské? Poslechněte si Záložku o knize Bitva o diamant.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Související