Myje zmije zmiji a platí laně daně, ptá se Janek Ledecký ve své básnické sbírce

26. listopad 2021

Janek Ledecký vydává sbírku svých veršů nazvanou Verše potrhlé, kterou ilustroval jeho syn Jonáš – ten je výtvarníkem a navrhuje třeba také kombinézy pro svoji sestru Ester, která se jako snowboardistka a lyžařka nesmazatelně zapsala do sportovní historie ziskem dvou zlatých olympijských medailí ve dvou odlišných sportech.

Kniha je určena nejen dětem, ale i dospělým a díky kódu na konci knihy je dostupná i v audioverzi, na které se podíleli například Marek Eben, Hynek Čermák, Ivana Chýlková, ale také jeho dcera Ester. „Dlouhodobě si píšu všechny nápady. Říká se, že za dobrý verš bychom my, textaři, prodali vlastní maminku,“ říká s nadsázkou.

„Nejdnou se mi nakupila hromada veršů, pro které jsem neměl žádné pěvecké uplatnění. Zamyšlení nad tím, jestli myje zmije zmiji nebo platí laně daně, to jsou otázky, na které je potřeba najít odpovědi. Tak jsem to zkusil napsat jako básničku. Nejdřív jsem je dal přečíst doma – všechno, co dělám, tím musí projít, a dostalo se mi povzbuzení. A asi u páté jsem zjistil, že to je o zvířátkách,“ směje se Ledecký.

„Už jsem i recitoval na veřejnosti své verše, pro děti i pro seniory. To jsem netušil, že se taková věc může stát – mám z toho velkou radost a moc si vážím toho, že to čtenáře baví.“

Doprovod pro Ester a investice do dětí

V uplynulém roce, když se nesmělo koncertovat, tak kromě psaní také cestoval se svojí dcerou, kterou doprovázel na závody. „Dělám takzvaného asistenta trenéra, což je nóbl název pro pohůnka. Nosím slalomové tyče, ze startu do cíle jí vezu bundu a oteplovačky.“

To, jak je jejich rodina stmelená a spolupracující, vysvětluje dlouhodobou láskyplnou investicí do svých dětí. „Když byli malí, tak jsem se nikdy nenechal připravit o to, abych jim před spaním četl. A moje žena má svatozář,“ prohlašuje a dodává, že i Verše potrhlé psal se záměrem, aby to rodinu stmelovalo, aby to mohli číst všichni společně a bavit se u toho.

Co obdivuje Janek Ledecký na Bobu Dylanovi? Jaký má recept na úspěch svých muzikálů? A co prozradil o svých moravských kořenech? I o tom si s Jankem Ledeckým povídala Jana Kobylinská, poslechněte si záznam Apetýtu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.