Myslet, až pak mluvit! Nesporné božství do svých tracků promítají Yves Tumor, Amaarae a 100 gecs

22. březen 2023

V novinkové rotaci Radia Wave zaznamenáváme proměny z experimentátorů v nefalšované rockové božstvo, spolehlivé klubové hitmakery i zpochybňování čistých úmyslů (doporučujeme vždy a u všech). Hodnotné rady přináší v textu nového singlu zpěvačka Claire Rosinkranz, která dbá na to, aby stihla přemýšlet než něco řekne. Správně! Intuitivnější přístup ctí americké duo 100 gecs, které oživuje zdánlivě zapomenuté žánry a pumpuje do nich psychedelické kvality. Show Me the Money!

Yves Tumor - Ebony Eye

Credits: Sean Bowie, Dylan Wiggins, Jake Miller, John Kirby, Noah Goldstein
Label: Warp
Album: Praise a Lord Who Chews but Which Does Not Consume; (Or Simply, Hot Between Worlds)

Yves Tumor se na svých posledních deskách proměnili z experimentátorů v nefalšované rockové božstvo a nová deska s krkolomným názvem Praise a Lord Who Chews but Which Does Not Consume; (Or Simply, Hot Between Worlds) tuto transformaci potvrzuje. Album spoluprodukoval Noah Goldstein známý z desek Kanye Westa nebo Rosalíi a pod mixem je podepsaný Alan Moulder – architekt shoegazeového zvuku ze začátku devadesátých let. Není divu, že kytary na desce Yves Tumor zní jako mnohočetný orgasmus. Skladba Ebony Eye celou desku zakončuje se svým art-rockovým maximalismem, do nějž se vejdou i mohutné smyčce nebo sbory. Spolu s novou deskou Yves Tumor vyráží na turné, při kterém se v listopadu zastaví i v Praze.

100 gecs - Doritos & Fritos

Credits: Dylan Brady, Laura Les
Label: Dog Show Records
Album: 10,000 gecs

Dylan Brady a Laura Les patří mezi největší objevy alternativní hudební scény posledních let. Dohromady tvoří americké duo 100 gecs a po čtyřech letech od dlouhohrajícího debutu 1000 gecs se vrací s albovým nástupcem 10,000 gecs, které mnohé hudební magazíny řadily mezi nejlepší desky roku. Po dlouhém slibování a rušení původně ohlášených termínu se fanoušci konečně dočkali alba, které je opět směsicí zdánlivě zapomenutých žánrů, jež 100 gecs oživují a pumpují do nich psychedelické kvality. Skladba Doritos & Fritos vyšla jako jeden ze singlů před vydáním desky, je mixem rapu, punku, ska, elektroniky a hyperpopu a nyní putuje do naší rotace. Minimálně my při jejím poslechu cítíme potřebu skákat po místnosti a vykřikovat názvy značek amerických chipsů.

Snakehips & Tkay Maidza - Show Me the Money

Credits: Brendan Grieve, David Wilson, James David, Jonathan Hoskins, Oliver Dickinson, Takudzwa Victoria Rosa
Label: Helix
Album:Show Me the Money single

Britské duo Snakehips produkuje klubové bangery už skoro dekádu a mají za sebou tracky s Tinashe nebo Chance The Rapperem. Jejich nejnovější track Show Me the Money vznikl s přispěním australské rapperky Tkay Maidzy. „Poslední dobou mě baví seberůst, a tak mě napadlo, že by bylo skvělý udělat píseň, která je o vydělávání peněz. Chtěla jsem to nahlédnout z pozitivního úhlu, je úplně v pohodě, když chceš dosáhnout svých cílů a nepotřebuješ marnit čas s lidmi,“ říká Tkay Maidza o tracku, který je jejím prvním přírůstkem v diskografii v roce 2023.

Amaarae - Reckless & Sweet

Credits: Alex Goldblatt, Ama Genfi, Kwame Kweiarmah, Mason Tanner, Oliver Rodigan, Kyu Steed, Yves Rothman, Hari Prasad
Label: Golden Angel
Album: Fountain Baby

V pilotním singlu k druhé desce Fountain Baby Amaarae zpochybňuje čisté úmysly svého materialistického partnera. Zvukově navazuje na kritikou chválený debut The Angel You Don’t Know, který vydala před třemi roky. Skladbu doprovází smyslný klip s dvojicí modelů Leomie Anderson a Monyjok Ngor Dengem, jež nastavuje náladu pro celou desku. Ostatně Amaarae to vysvětluje ve své tiskové zprávě: „rok 2023 bude sexy.“ Deska, která má oslavovat černošskou kulturu, vyjde později v tomto roce a na skladbě, která organicky míchá R&B a afrobeat se podílela společně s ghansko-americkou zpěvačkou i producentská čtveřice Kztheproducer, Cadenza, Kyu Steed a Yves Rothman.

Claire Rosinkranz - Never Goes Away

Credits: Elie Rizk, Claire Rosinkranz
Label: Republic
Album: Never Goes Away single

Vycházející kalifornské zpěvačce a songwriterce Claire Rosinkranz s její bedroom popovou tvorbou často vypomáhá její otec Ragnar a teď se hlásí o slovo s druhým letošním singlem. Novinka Never Goes Away oproti předešlé Sad In Hawaii střídá elektronické prvky za akustickou kytaru, ale bezstarostnou náladu, která je ideální k prvním jarním dnům, doplňuje text o (pro nás život měnícím) zjištění, že předtím než cokoliv řekneme, bychom měli nejdřív myslet. „Když něco vypustíte z pusy, většinou už to nejde vzít zpátky. Buďme proto se svými činy a slovy obezřetní,“ říká teprve devatenáctiletá hudebnice. Skladbu s vokály, jež svou přidrzlostí v lecčem připomínají její (o něco slavnější) popovou kolegyni Benee, prý Claire Rosinkranz napsala v autě cestou na songwriting session. Zda jsou nové singly předzvěstí chystané debutové desky zatím nevíme.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.