„Myslím, že by mohli lidé využívat svá těla zajímavěji,“ říká tanečník Kristian Mensa

21. říjen 2019

„Když jsem viděl, jací světoví tanečníci tam přijíždí, tak jsem na výhru ani nemyslel. Užil jsem si to a byl jsem sám sebou. Myslím, že to bylo to nejlepší, co jsem mohl udělat.“ Mladý tanečník a „b-boy“ Kristian Mensa se dostal až do světového finále soutěže Red Bull Dance Your Style v Paříži, kde reprezentoval Česko. Jaké to je potkat během battlu svého největšího idola a porazit ho? Poslechněte si rozhovor.

Jeho taneční kariéra začala před deseti lety shodou okolností právě v Paříži. Během rodinného výletu tam na Champs-Élysées viděl taneční show, kde jeden z tanečníků skočil salto dozadu o lampu, jiný se mimo jiné točil na hlavě. Učarovalo mu to a společně se svým bratrem si hned našli taneční školu v Praze, kde v současnosti už trénuje i mladší tanečníky. „Break mě tak zaujal, protože to je změť všech možných kategorií. Skoky, akrobacie i umění, protože člověk musí najít sounáležitost s hudbou,“ dodává Mensa.

Kristian Mensa na Red Bull Dance Your Style v Paříži

Mladý tanečník má za to, že má tanec význam pro každého z nás. Sám k tomu říká: „Věřím v to, že bychom měli mít zájem znát své tělo. Sám s tím mám problém – jeden den se cítím takhle, druhý den úplně jinak. Jeden den usínám v devět ráno, druhý den mám energie tolik, že bych mohl běhat. Snažím se svému tělu porozumět, protože je to krásný nástroj. Pokud vyhodím všechny telefony, počítače a oblečení, tak jediné, co mi zbývá, je moje vlastní tělo. Jelikož nám bije srdce v nějakém rytmu, takže rytmus v sobě máme přirozeně, cítím, že je vždy na čem pracovat, a snažím se dělat s tělem věci, které přirozeně nedělám.“

Jak se lišila česká kvalifikace Red Bull Dance Your Style od světového finále v Paříži? Mensa tam byl i s maminkou. Fandila mu během battlů? Co chybí Mensovi v českém hip hopu a je propojený se street dancem i dnes? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.