Na albu V kruhu jdu z introvertní polohy až k sebevědomému postoji, říká hudebnice Ima Teva

19. srpen 2021

„Album V kruhu jsem chtěla propojit s první deskou, aby to na sebe nějak navazovalo. Debut byl hodně o vztahu k přírodě a hledání ženského archetypu. Kruh tam měl význam ve smyslu cyklení se – ať už přírodních, nebo ženských cyklů, které spolu souvisí. Hodně dlouho jsem přemýšlela nad názvem, nakonec mi spontánně naskočila myšlenka kruhu, protože se ve svém životě skutečně motám,“ říká hudebnice Ima Teva.

Za hudebním projektem Ima Teva se ukrývá v Praze usazená hudebnice Petra Juráčková. Původně byl projekt duem, s druhou řadovou deskou V kruhu, která vyšla v letošním červnu pod labelem Divnosti, se však opět navrací k sólové podobě. Album funguje jako osobní a intenzivní zpověď. Upřímné texty v doprovodu minimalistické, avšak intenzivní elektroniky střídají hned několik poloh.

„Na desce se střídají různé polohy exprese. Od introvertní a ublížené až k tomu, že roste nějaká síla a člověk se dostává k sebevědomému postoji. Původně jsem měla v plánu písně seřadit podle toho, jak se vyvíjí ta emoce. Aby tam byl narativ od mého ublíženého já až k tomu, jak postupně jdu a rostu. Nakonec to ale takto za sebou nefungovalo, takže dramaturgie těch skladeb je podle toho, jak to pracovalo hudebně,“ vysvětluje Petra Juráčková.

Kde čerpá Petra Juráčková pro projekt Ima Teva inspiraci? Proč je nová deska v češtině? A kde ji můžeme v nejbližší době slyšet živě? Poslechněte si celý rozhovor.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.