Na bývalém letišti u Tábora by mohla být věznice, místní jsou proti

29. duben 2018 08:35

České věznice jsou přeplněné. Vězeňská služba proto zvažuje výstavbu nového zařízení na bývalém všechovském letišti v sousedství Tábora. Areál o rozloze 41 hektarů patří mezi jednu z deseti vytipovaných lokalit.

V Táboře proti výstavbě nové věznice vznikla petice, kterou už podepsalo zhruba sedm tisíc lidí.

Na dotaz odpovídají místní podobně: „Nesouhlasíme, no.“ „Jsme proti samozřejmě, je to blízko sídliště, kdepak.“ „Mě na tom spíš vadí, že v téhle lokalitě se to nehodí, protože je to vlastně jediný prostor ještě otevřený okolo Tábora. Samotná věznice by mi asi nevadila, ale spíš ta lokalita.“ „Já vám k tomu neřeknu nic jiného, že mě to netěší.“

Negativní postoj veřejnosti podle mluvčí Vězeňské služby Petry Kučerové mnohdy vyplývá pouze z neznalosti fungování věznice. „Samozřejmě, že veřejnost má rozmanité pohledy na zařízení, jako je věznice, z naší zkušenosti však víme, že ve všech 35 lokalitách fungují věznice ve velmi dobré symbióze s městy,“ reaguje.

Se stavbou věznice ale v Táboře nesouhlasí ani město. Všechovské letiště patří státu, ale pro případnou stavbu by táborští zastupitelé museli změnit územní plán.

To podle starosty Jiřího Fišera odmítají. „Pokud by Vězeňská služba zažádala o změnu územního plánu, a to by musela udělat, protože zatím tam má být nějaká dopravní stavba, tak nemáme vyhovět,“ říká.

Svléknout se donaha, udělat pár dřepů, vzít si kouli. Co vás čeká při nástupu do vězení?

Vězeň při nástupu do vazební věznice v Českých Budějovicích

„Rozhodně to není místo, kde bych chtěl někdy skončit,“ řekl po návratu z natáčení reportáže redaktor Zdeněk Zajíček. Vydal se totiž s mikrofonem do vazební věznice v Českých Budějovicích a zkusil si na vlastní kůži přijímací proceduru.

Se stavbou věznice nesouhlasí ani zastupitel Jakub Smrčka. „Po celé České republice je spousta lokalit, kde jsou opuštěné různé vojenské a jiné objekty tohoto ražení, které se dají dobře přebudovat, jsou třeba lépe vybavené, už mají i nějakou infrastrukturu,“ připomíná.

Lokalita všechovského letiště je ale podle Petry Kučerové výhodná i z ekonomického hlediska. „Pozemek jsme získali od státu zdarma, ušetřili jsme tedy značnou finanční částku, to znamená, že náklady by byly o stovky milionů nižší. Vězeňská služba má vytipované i další možné lokality, považuji však za nekorektní informovat média dříve, než proběhnou případná jednání,“ dodává.

Nic podle ní zatím není rozhodnuto. Konkrétní záměr výstavby věznice totiž musí získat souhlas vlády.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související