Na debutu LOFN ožívá bohyně nešťastné lásky ve světě vábivé dystopické elektroniky

7. říjen 2021

LOFN – jmenovitě Anna Coranić a Aitcher Clark – na refrény moc nehrají. A jejich přístup k potemnělé elektronice je vůbec vcelku originální – a hlavně důsledný. Přestože se znají a tvoří bezmála patnáct let, pod tímto jménem debutují teprve teď. A rovnou u italského labelu Veyl, který vydání vinylu Post-Apo Romance zaštítil.

„Jsme velcí puntičkáři, perfekcionisti,“ říká Aitcher o přístupu k hudbě, na které je preciznost opravdu znát. „Hnidopiši,“ přizvukuje Anna s tím, že tenhle přístup kapele občas komplikuje živé hraní, kdy bývá obtížné dosáhnout žádoucího výsledku.

LOFN i tak právem provází renomé mimořádně silné živé kapely, oni sami navíc přiznávají, že nejvíce zkouší právě před koncerty. Ty navíc pro LOFN splňují roli jakéhosi ukazatele, že je čas opustit některé dlouho šlechtěné nápady či skladby.

LOFN se na debutu pohybují mezi ambientem, industriálem a taneční i experimentální elektronikou, jejich syntéza ale působí nenuceně a organicky. Ukrutnější místa vyvažuje éterická mystika, která dává desce punc romantiky – čemuž ostatně nahrává i samotné jméno kapely.

Chtěli by LOFN žít ve světě, jak ho vykreslují na svém debutu? Jak z desky vybočuje track I Get Lit? A proč vypadá obal vinylu nakonec jinak, než kapela zamýšlela?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.