Na desce jsem chtěl ukázat, jaký jsem uvnitř člověk, říká hudebník Jáchym Kovář aka Yasha

29. prosinec 2021

„Přes pandemii jsem si uvědomil spoustu věcí. Hodně jsem se soustředil na svou sólovou desku. Chtěl jsem na ni lidem ukázat, jaký jsem uvnitř člověk. Chtěl jsem co nejmíň skrývat. Intimitu v hudbě vyhledávám i u ostatních umělců. Hudba mě baví, když v ní slyším čistotu, ‚pureness‘ daného umělce. Když se hudebník úplně otevře a bere to tak, že nemá co ztratit,” říká Jáchym Kovář aka Yasha.

V Berlíně usazený hudebník Jáchym Kovář stojí za projektem Yasha. V letošním roce vydal intimní a otevřenou debutovou desku The Boy Who Came Here From the Dust. V minulosti Jáchym působil také v kapele JayRõ, kterou už můžete znát z playlistu Radia Wave nebo hudebně exportního projektu Czeching.

„Na berlínské scéně i lidech, se kterými se tam potkávám, se mi líbí jejich oddanost pro hudbu. Dělají pro to všechno. Ve vedlejším studiu máme kluka, který je tam nonstop a přespává na gauči,” vysvětluje Jáchym. „Lidi v Berlíně na hudbě makají. Je to pro ně důležité. Někdy mám trochu pocit, a to vůbec nechci shazovat domácí scénu v Česku, že někteří hudebníci dělají věci jen tak na půl,” uzavírá hudebník.

Jaký byl pro hudebníka Jáchyma Kováře rok 2021? Které zásadní změny nastaly v jeho životě? A jaká hudba ho provázela letošním rokem? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.