Na Eurosoniku si letos zahrála vítězka Czechingu Zagami Jericho i další Češi

25. leden 2018

Minulý víkend se uskutečnil v malém holandském městečku Groningen další ročník největší události evropského hudebního průmyslu, showcaseový festival a konference Eurosonic. Díky vítězství v hudebně exportním projektu Czeching se na festival dostala i mladá producentka Zagami Jericho. Z české scény ale nebyla jediná.

Mladou producentku a zpěvačku Zagami Jericho vybrala v roce 2017 mezinárodní porota Czechingu jako nejnadějnější český talent. Díky tomu získala Zagami i možnost vystoupit na festivalu Eurosonic Noorderslag. „Od dnešního koncertu na Eurosoniku očekávám hodně lidí. Trému před koncertem mám vždycky. A zatím nejlepší publikum poslední doby bylo asi na křtu v Gridu. Nejlepší publikum je asi takový, který si jde užít tu hudbu a samo sebe,“ říká Zagami Jericho při přípravách na svůj koncert v klubu Huize Maas.

Koncert na showcaseovém festivalu není pro kapely jen dalším běžným koncertem. Situace je tu o dost jiná. Většinu publika totiž tvoří hudební profesionálové, booking agenti nebo zástupci labelů a médií, kteří si sem přišli vybrat nové favority a dělat byznys. „Eurosonic je hlavně místo, kde se setkávají profesionálové, kteří hledají nové hudební talenty. To znamená, že pro kapely je výhodné se tu objevit a představit se jim. Festival je uzpůsoben k tomu, aby kapely ze své účasti mohly vytěžit co nejvíce, sbírají kontakty a je tu také konference, kde se mohou hodně dozvědět a inspirovat,“ představuje holandský festival Thomas Heher z showcaseového festivalu Waves Vienna.

Artists Village na Eurosoniku v holandském městě Groningen

Program Eurosoniku je tak nabitý, že není možné stihnout vše. Ti, co se o to snaží, musí přebíhat z klubu do klubu, a tak mladí umělci často slyší varování: hlavně se nenechte rozhodit, až vám půlka publika odejde, a věnujte velkou pozornost přípravě i propagaci.

„Nehlašte se na Eurosonic, pokud za sebou nemáte už dost koncertů a pokud nemáte dostatečnou fanouškovskou základnu u sebe doma. Kapely sem jedou nejen hrát, ale hrát, aby zaujaly,“ upozorňuje Denes Pecsi Szabo z hudebně exportní iniciativy Budapest Showcase Hub. Na showcaseový festival a konferenci nemá cenu vyrazit bez snahy vytvořit si co nejvíce kontaktů, na kterých úspěšný hudební byznys stojí. „Už dva měsíce před festivalem zveme na koncerty našich kapel a domlouvám si schůzky. Poslední tři týdny jsou velmi náročné a letos jsem tady měl už asi dvacet schůzek, hlavně s lidmi ze střední Evropy. Tak za dva týdny budu schopný říct, jak se to vydařilo,“ dodává Szabo.

Přímo na samotném festivalu mají umělci a především jejich agenti a manažeři příležitost oslovit vlivné profesionály. Hlavně na různých pracovních parties, které pořádají iniciativy, agentury i exportní kanceláře. Střední Evropa zvala i tentokrát na svou CEEntral party, kterou spolupořádala Czech Music Office. Ten na Eurosonic vyslala i několik českých delegátů a delegátek.

Letošní ročník Eurosoniku znamenal pro Czeching hned trojitou radost. Kromě vítězky Czechingu 2017 Zagami Jericho se na line-up dostali jeden z nominovaných HRTL a také vůbec první vítězka Czechingu Never Sol, jejichž cestu podpořila Czech Music Office. „Včerejší koncert byl super. Jsem moc ráda, že tu můžu hrát, dnes mám ještě jeden koncert. Hrála jsem úplně nový set, takže to i pro mě bylo v mnoha ohledech překvapivý,“ komentuje svou účast už velmi zkušená skladatelka a zpěvačka Never Sol.

Zagami Jericho odehrála na Eurosoniku také dva koncerty. Jeden přímo na CEEntral party, krátce před svým hlavním vystoupením, na které se přišli podívat i porotci Czechingu, například Lörinc Bubnó z maďarské stanice Radio Pötöfi: „Mám velkou radost, že Zagami Jericho Czeching vyhrála, je velmi osobitá a trochu šílená. Viděli jsme ji v klubu Huize Maas a bylo to dobré,“ hodnotil vystoupení.

A jaké dojmy měla po koncertě samotná Zagami? „Úplně si nemyslím, že jsem nějak úspěšná, jen jsem asi víc vidět. Možná je to kvůli tomu, že ta hudba, kterou dělám, je na naše vody nezvyklá, protože míchám žánry, který by třeba nikoho nenapadlo smíchat. Myslela jsem si, že ta moje show bude líp přijímaná, že budou lidi víc tancovat. Myslela jsem si, že Holandsko je země taneční hudby a drum’n’ bassu, ale to publikum je tu trochu jiný. Lidé se sem jdou pobavit hlavně mezi sebou, občas kouknou na tu stage a pak jdou zas pryč. Ale dalo mi to hodně podnětů, jak ten projekt vést dál a tu show si udělat tak, aby fungovala všude.“

autoři: Mary C , Michaela Klocová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.