Na Ghost Stories našli Coldplay průnik veškeré dosavadní tvorby

21. květen 2014

Britští Coldplay mohou u náročnějšího posluchače vzbuzovat dojem kapely, která své slávy dosáhla neprávem. Aréna popové hudby ovšem není místem, kde vítězí nejsilnější zápasník, ale nejbystřejší stratég. Coldplay na novém albu Ghost Stories ukazují, proč zatím nepatří k poraženým.

Kapely, kterým se v posledních deseti letech dostalo takové pozornosti jako britským Coldplay, bychom spočítali na prstech jedné ruky. Tato čtveřice(stejně jako řada skupin před ní) dokázala, že nemusíte být nutně proroky hudebního progresu, abyste se dostali na vrchol. V případě Coldplay ovšem není situace tak jednoduchá, abychom mohli říct, že měli jednoduše štěstí. Ano, byli ve správnou chvíli na správném místě, ale důležitějším faktorem je, že dokázali přesně vystihnout náladu, která posluchačům chyběla.

Katapult na čela hitparád nastal již v roce 2000, kdy Coldplay vydali debutové album Parachutes. Od té doby v mainstreamovém prostředí neklopýtli a prodejnost jejich desek se stále točí kolem hranice 10 milionů prodaných kusů. Jejich diskografie se začala postupně probarvovat směrem od posmutnělých balad k funkčnímu popu – tento trend byl vysledovatelný na jejich živých koncertech dávno před vydáním opulentně „sluníčkového“ alba Mylo Xyloto.

Sir Paul McCartney po vydání alba Viva La Vida or Death and All His Friends prohlásil, že Coldplay vykrádají The Beatles chytřeji, než by to zvládl on sám. Na šesté desce Ghost Stories se zdá, že se historie opět opakuje, místo velikána populární hudby by ale toto tvrzení mohlo přijít z úst umělců, kteří svým zvukovým inovátorstvím obohacují současnou elektronickou hudbu v mnoha jejích subžánrech. I díky navázání na dřívější spolupráci s producentským triem ve složení Rik Simpson, Jon Hopkins a Paul Epworth nabízí Ghost Stories několik překvapivých pasáží, v nichž Coldplay překračují hranice rádiového popu.
Těžko říct, do jaké míry je intimní a křehká deska Ghost Stories promyšleným tahem ke zmatení kritiků a nakrmení hladových krků, kterým epické Mylo Xyloto nesedlo, a do jaké upřímným návratem k původní atmosféře za použití jiných zvukových prostředků. Tím, že se Coldplay pohybují na špici komerce, myšleno bez negativního podtónu, je potřeba mít se na pozoru před účinnými PR formulemi. Díky Ghost Stories to ale vypadá, že poslech ultramainstreamového popu je zase o něco snesitelnější.

03125693.jpeg

Hodnocení: 75 %
Coldplay – Ghost Stories (Parlaphone, 2014)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.