Na hezkou hru se chodí do divadla, hokej je o vítězstvích, tvrdí hokejový novinář Ryšavý

31. květen 2019
Tribuna

V čem spočívalo kouzlo české reprezentace na Mistrovství světa na Slovensku? Proč trenér Říha sám sebe zbytečně kritizuje a v čem udělal největší omyl? O příčinách sedmiletého medailového čekání českého hokeje, ale i problémech u mládežnických kategorií přišel do nového dílu Tribuny povídat hokejový redaktor deníku Sport Pavel Ryšavý.

„Česko odehrálo výjimečně dobrý turnaj, což tady pár let nebylo,“ komentuje Ryšavý vystoupení českého výběru na mistrovství světa na Slovensku. Navzdory kvalitnímu představení ale ani tentokrát reprezentace nedosáhla na medaili. Naposledy se čeští hokejisté a fanoušci radovali z cenného kovu před sedmi lety. „Kdybychom si užívali jenom předváděnou hru, znamenalo by to, že český hokej hodně upadne v těch ambicích dolů,“ vyzdvihuje Ryšavý medailovou kvantitu nad herní kvalitu. „Smysl každého sportu je být první, na hezkou hru se chodí dívat do divadla, na operu,“ zdůrazňuje.

Strůjcem proměny hry národního týmu byl bezesporu nový trenér Miloš Říha. Navzdory konečnému čtvrtému místu nedokázal na tiskové konferenci v Praze zabránit pláči a tvrdé sebekritice vlastní osoby. „Nemyslím si, že by trenér Říha něco podělal,“ glosuje Ryšavý ostrá slova reprezentačního kouče. „Z pohledu těch lidí, kteří se na to koukali, byli najednou nadšení, že je ten hokej baví. Že český nároďák dokáže rozmydlit trpaslíky, nijak se s nimi nebabrá, nehraje defenzivně, jde si zahrát hokej,“ vysvětluje, proč letošní hra výrazně předčila předchozí ročníky.

Trenér Miloš Říha na tiskové konferenci české hokejové reprezentace po návratu z mistrovství světa

Přesto i český trenér se nevyvaroval taktického fiaska. „Česko na Kanadu nemělo žádnou zbraň, to byl nejhorší zápas českého týmu na mistrovství,“ připomíná Ryšavý prohru 1:5 v semifinále. Říhu navíc nepovažuje za trenéra, který by hráče svazoval náročnými taktickými pokyny. „Miloš Říha nechce učit hokej,“ připomněl specifičnost reprezentačního trénování.

Navzdory téměř úspěšnému šampionátu vidí Ryšavý v českém hokeji řadu problémů. „My tady nemáme v mládeži konkurenci, nemáme hráčskou pyramidu nahoru, tu špičku máme placatou,“ popisuje kořeny v malé motivaci a slabém výběru v hokejovém potěru. „Hokej začal zaostávat za florbalem,“ doplňuje Vojta Ondráček. I když hokejový svaz eliminuje finanční zátěž mladých hokejistů příspěvky na výstroj, chybí finance i odbornost na trenérské úrovni. „A můžeme se bavit o tom, jestli florbal z těch finančních důvodů hokej do budoucna nevytlačí,“ odhaduje.

Proč česká reprezentace nezískala na MS na Slovensku medaili? Má větší význam předváděná hra nebo konečné umístění? A jaká budoucnost čeká zadlužený hokejový klenot Slovan Bratislava, který skončil v prestižní KHL? Především o hokeji je nový díl Tribuny, kterou navštívil redaktor deníku Sport Pavel Ryšavý.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio