Na interiéru hotelu Intercontinental v Praze se podíleli špičkoví umělci, všechno navrhovali na míru

14. únor 2020

Národní památkový ústav minulý týden pokřtil knihu Hotel Intercontinental v Praze, věnovanou této ikonické stavbě z přelomu 60. a 70. let minulého století. Publikace pokrývá jak obecnější témata související s historií místa, tak samotnou realizaci a architekturu stavby. „Byl to první mezinárodní hotel v Československu a v této souvislosti bylo skvělé, že se Američany podařilo přesvědčit, aby interiéry navrhli čeští umělci,“ zdůrazňuje spoluautorka monografie Anna Schránilová.

Právě dobové interiéry, které se bohužel prakticky nedochovaly, byly podle Schránilové unikátní částí hotelu. „Zejména proto, že hlavně ve společenských místnostech výsledek odrážel prostředí staré Prahy. Použily se atypické materiály, nábytek, svítidla, ale i dekorace, od skleniček až po textilie. Podíleli se na tom špičkoví výtvarníci a všechno bylo navrhováno na míru té stavbě.“ Výsledek je dnes k vidění především v hotelové restauraci Praha.

Anna Schránilová a Matyáš Kracík

Podle Matyáše Kracíka je trochu zavádějící hotel Intercontinental uvádět pouze coby brutalistní stavbu. „Ze striktně původního významu slova není čistě brutalistní, protože vedle betonu je zde použito také velké množství kovu,“ podotýká Kracík. „A specifická je také kombinace s keramikou, což je rarita této stavby,“ dodává Schránilová, podle které si část odborníků hotelu cení především z důvodu kvalitního a originálního provedení.

V jakých dalších evropských městech východního bloku vyrostly hotely sítě Intercontinental? Kde byl původně plánován další vstup do hotelu a jak se v čase proměnil jeho interiér? Proč byly na ubytování dlouhé čekací lhůty? Poslechněte si celý rozhovor o této brutalistní dominantě pražského nábřeží se spoluautory publikace Hotel Intercontinental v Praze Annou Schránilovou a Matyášem Kracíkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.