Na jaké seriály se (ne)koukat? Nejostřejší televizní předměty sezony

25. červenec 2018

Atlanta rozbourává integritu postav. Benedikt Cumberbatch řádí v drogovém rauši jako Patrick Melrose. Ryan Murphy se chystá převyprávět Přelet nad kukaččím hnízdem z pohledu sestry Ratchedové. A pokračování Příběhu služebnice je zklamání.

Brutálně nádherná smrt panen z jižanského zapadákova. Seriál Ostré předměty řeže do živého

Televizní série Ostré předměty režiséra Jean-Marc Vallée

Televizní série Ostré předměty fascinuje kontrastem syrové brutality a jemností, s níž nahlíží do vnitřních vesmírů svých mnohoznačných hrdinek.

V mezičase mezi červencovým vyhlášením nominací na ceny Emmy a jejich zářijovým udílením bilancujeme ve vltavských Reflexích dosavadní seriálovou sezonu. Nejvíce nominací posbírala Hra o trůny, následovaná Westworldem (HBO), American Crime Story – Zavraždění Gianniho Versaceho (FX) a Atlantou. Do nominací ještě nestihl zasáhnout aktuální hit a seriálová událost Ostré předměty (HBO), kterému jsme v Reflexích věnovali pochvalnou samostatnou recenzi.

Atlanta. Integrita pod tlakem absurdních situací

„Donald Glover (Childish Gambino) staví svoje postavy, což jsou všechno Afroameričané, do velmi nekomfortních situací a v nich je se svérázným humorem pozoruje. Zpochybňuje jejich integritu. Nepohlíží jenom na to, jak v jasných konturách prosakuje rasová nerovnost, ale Glover nejen kritizuje vztah bílé většiny k černé menšině, ale dekonstruuje černošskou menšinu samotnou,“ chválí seriál Atlanta (televize FX) a jejího tvůrce v hlavní roli Antonín Tesař.

Ze seriálu Atlanta

Ryan Murphy míří od vraždy Versaceho k příběhu Velké sestry Ratchedové z Přeletu nad kukaččím hnízdem

Showrunner Ryan Murphy přestupuje z televize FX k Netflixu a jeho nejnovější projekt se má jmenovat Ratched a zaměří se na příběh sestry Ratchedové z Přeletu nad kukaččím hnízdem právě z pohledu „Velké sestry“. Hrát ji bude Sarah Paulson. Druhá série Murphyho American Crime Story, ještě produkovaná FX, zatím dál rekapituluje důležité zločiny americké historie. Po kauze O. J. Simpson vypráví příběh o okolnostech zabití módního návrháře Versaceho. Příběh bestiálního vraha a chorobného lháře je fascinující nejenom proto, že vrah pocházel z queer subkultury v 90. letech. Je vyprávěný pozpátku a v Česku si seriál odvážně vybrala za vlajkovou loď nově spuštěná stanice Prima Krimi, říká Šárka Gmiterková. Zároveň doporučuje i The Pose ze stejné televizní stáje a od stejného showrunnera.

Darren Criss. Ze seriálu American Crime Story

Teror. Napínavá polární historie s monstry

„S drobnými výhradami doporučím seriál hororového producenta Ridleyho Scotta Teror (stanice AMC),“ říká Jarmila Křenková. „Pojednává o osudech ztracených polárníků z výpravy Johna Franklina. Jejich lodě byly objevené až po 150 letech a nikdo neví, co se tenkrát stalo. Historický průzkum se v původním románu i v seriálu potkává s inuitskými mýty, monstry z krajin ledu a hlavní dojem je neustálá tenze. Je to poutavé akční dobrodružství,“ dodává.

Ze seriálu Teror

Benedikt Cumberbatch v drogovém rauši jako Patrick Melrose

„Každá epizoda seriálu Patrick Melrose (televize Showtime) je zhuštěnou adaptací jedné z pětice románů Edwarda St. Aubyna, ale pořadí je jiné. První epizoda v drogovém rauši je možná poněkud zavádějící, protože série dál vypráví o muži, který je sice z blazeované a povýšené britské třídy, ale má velké trauma z dětství,“ říká Antonín Tesař.

Příběh služebnice a Westworld hledají, jak překročit svůj stín. Na co se těšit?

Očekávání nenaplnila druhá řada seriálu Příběh služebnice a do určité míry Westworldu. „Druhá řada Příběhu služebnice teď neví, co si má s vytvořeným dystopickým světem počít,“ říká Šárka Gmiterková. „Je to problém seriálů, které byly adaptací literární předlohy,“ dodává Antonín Tesař. „Týká se to i Hry o trůny. Literární látka tvůrcům došla a úroveň seriálů šla rapidně dolů. Naopak se velmi těším na čtvrtou řadu Better Call Saul (AMC), který si drží vysokou úroveň, navazující na definující tvorbu kolem roku 2010.“

Poslechněte si celou diskusi a další seriálové tipy a názory v kompletním záznamu pořadu Reflexe!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související