„Na kole mě těžko předjedete, v darování krve mě ale můžete dohnat,“ říká Zbyněk Švehla

29. květen 2017

Ambassador projektu prevence dětské úrazovosti „VZPoura úrazům“ Všeobecné zdravotní pojišťovny Zbyněk Švehla se stal jednou z tváří letošní kampaně Daruj krev.

Medailonek Zbyňka Švehly

Pracuji jako ambassador projektu prevence dětské úrazovosti „VZPoura úrazům“ Všeobecné zdravotní pojišťovny. Po pádu z kola od roku 1994 jsem na vozíku.

Jezdím na handbiku, což je tricykl poháněný rukama, a závodím v triatlonu. V roce 2003 jsem se stal prvním Evropanem, který dokončil Havajského Ironmana (3,8 km plavání + 180 km cyklistiky + 42 km běhu). Také jsem ve své kategorii dvakrát zvítězil na MS v půlironmanu. Snažím se udržet sport v křehké rovnováze a rezonanci s rodinným životem. Mám rád život.

Z dětství mám sentimentální vzpomínky na odznáčky ve tvaru kapky krve, které si otec jako věrný dárce krve schovával doma v šuplících. Byl jsem na tátu hrdý a těšil se na olejovky, s nimiž se vracel z transfúzní stanice.

Krev jsem dostal už několikrát při operacích, a jsem moc rád, že ji jako dárce mohu vrátit těm potřebným. Z vlastní zkušenosti už vím, že darovat krev je úplná hračka. Třeba ve srovnání se sportovním výkonem ve vysokohorském prostředí, kdy musíte počítat každou krvinku. Na kole mě těžko předjedete, ale v darování krve mě můžete dohnat.

Více na darujkrev.rozhlas.cz

Spustit audio