Na koncertech se nejvíc osvědčil palcát. Špína probírá kapelu Bahratal a čte metalový zin Kolyma Tales

4. červenec 2019

Zpěváka kapel, jako jsou Remek nebo V0nt a dříve Lakmé či Dakhma, Marka Zemana jsme ve Špíně přivítali již podruhé. Před sedmi lety byl vůbec první hostem ve Špíně. Tenkrát byla řeč především o jeho práci a aktuálních kapelách, tentokrát jsme se zaměřili nejen na jeho nejnovější metalovou kapelu Bahratal, ale především na zin Kolyma Tales, který vydává a jehož druhé číslo nedávno vyšlo.

Kolyma Tales není pouze metalovým zinem, i když jeho hudební orientace i cut’n’paste kolážovitého vzhledu klasického zinu vede tímto směrem – a pokud vás zajímají informace nasáté z osmdesátkových rozhovorů o Blasphemy, po Kolyma Tales rozhodně sáhněte. Marek dělal první díl čistě sám, na druhé číslo už si obstaral pomoc například od Mr. Nobodyho, který napsal obsáhlý úvod do harsh noisu, nebo principála Stoned To Death records Lilka, který přispěl komiksem. Samotný název Kolyma Tales odkazuje k ruskému spisovateli Varlamu Šalamovovi a jeho Povídkám z gulagu. Právě opomíjené a dost často bizarní dílčí příhody z 2. světové války, o jejíž historii se Marek dlouhodobě zajímá, se objevují na stránkách Kolyma Tales. Zin si nakonec pořizují především divní pankáči, divní metalisti a všichni, kdo mají nějaké prapodivné zájmy.

V0nt v Echu: Nemáme rádi kapely, které se snaží šířit poselství na křeč

V0nt

Jejich aktuální split LP se dočkalo premiéry na respektovaném webu Cvlt Nation, který nešetřil nadšením. Pražská trojice V0nt se na zmíněné nahrávce spojila s holandsko-německými Crevasse, kteří zde udělali výrazný úkrok stranou od svých typických maršů v tempu power violence. A dost možná za to mohla právě nátura hudby V0nt.

Marek prošel množstvím kapel, návrat k metalovým kořenům byl nasnadě. Údajně to u něj totiž všechno začalo, když mu v páté třídě o čtyři roky starší kamarád řečený Lahváč dal nahrávky blackmetalových klasiků Root nebo dema Master’s Hammer. Odtud byl jen skok k tomu, vylepšit si džínovou bundu kresbami s logy odpovídajících kapel. S jeho současnou skupinou Bahratal, ve které najdeme členy Smuteční Slavnosti, Vole, Lezok nebo Orient, se extrémní pódiové prezentace nebojí. Ať už se jedná o corpse painty, nebo středověké zbraně jako rekvizity. I přes temné a těžké riffy probleskává trochu nadsázky. V textech Bahratalu se Marek dostává k podobným tématům, jaká zpracovává v Kolyma Tales, nejinak tomu je i ve skladbě Ježoviština z připravovaného EP, která premiérově zazněla právě ve Špíně!

Kdo to byl Ježov a proč se dostal do skladby kapely Bahratal? Jak vzniká zin Kolyma Tales? Jak je to s hranicí zla a provokováním? Jaké to je dělat koncert v Čertově pohřební kapli u zámku Jezeří? A jaká je metalová scéna v Indii a na Srí Lance? A především – je nábojový pás nutnost a dá se někde nafasovat? Poslechněte si celou Špínu o metalu, zinech a lidech!

Playlist:

Blasphemy – Ritual (Wild Rags, 1990)
Human Agony – Satanic Immersion in Goat Piss (Blud Auk Tapes, 2018)
Altars – God Damn the Sun (How Much Art Can You Take? / King of the Monsters, 2011)
Bahratal – Ježoviština (Stoned to Death Records, 2019)
'Antichrist Siege Machine – Apostasy (Stygian Black Hand, 2017)
Kapala – Vomit The Phosphorus (Dunkelheit Produktionen, 2019)
Genocide Shrines – All and - or nothing (Vault of Dried Bones, 2015)

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.