Na koncertech vystupuju jen s čtyřstopákem. Spiral Sadness přináší intimní lo-fi písničkářství

13. srpen 2021

Pražského hudebníka a výtvarníka Michala Drozena můžete znát především jako frontmana městské country kapely Dingo. Pod všemožnými přezdívkami se pohybuje na nezávislé scéně téměř patnáct let. V červenci vydal v rámci svého nejnovějšího sólového projektu s názvem Spiral Sadness debutovou kazetu u pardubického vydavatelství Stoned To Death, kterou přišel představit k nám do Špíny. A přinesl s sebou hodně barvitý a nešpínovský playlist!

„Měl jsem konečně víc času sehnat staré levné drum machiny,“ rámuje vznik projektu Spiral Sadness jeho ústřední a jediná postava – hudebník a výtvarník Michal Drozen. Svou sólovku nenazývá vysloveně karanténní záležitostí, ale množství času během lockdownů její vznik rozhodně urychlilo.

Michal Drozen

Jeho ateliér se začal pomalu, ale jistě přeměňovat na maličké nahrávací studio. V něm vzniká množství materiálu, který Michal sype na svůj soundcloud. Kromě kazetového debutu má tak už v zásobě další desku – album Chest Tattoo vyjde v nejbližší době, a to pouze digitálně.

Spiral Sadness se nese na vlně intimního písničkářství ovlivněného emorapem i kytarovým indie přelomu tisíciletí. Lo-fi zvuk je jeho hlavním východiskem, Michal si celou desku nahrával na kazetu na čtyřstopák sám, právě ve zmíněném ateliéru. Výsledek pak předal k mixu a masteru Marku Ulrichovi, dvornímu zvukaři Michalovy country kapely Dingo.

Jak odděluje Michal psaní textů do Dinga a do Spiral Sadness? Kde se vzal jeho zápal pro kazety a jak dlouho s nimi ve své nejen hudební tvorbě pracuje? Věnuje se ještě výtvarné činnosti? V čem ho inspiruje enigmatický tvůrce Dean Blunt nebo hudebník Horse Head? Proč je jeho předešlý projekt Country Sinner už uzavřenou záležitostí? A jak se dostal ke svému prvnímu čtyřstopému rekordéru? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu a dozvíte se ještě mnohem víc!

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Petr Wagner , Honza Šamánek
Spustit audio

Související