Na Moravu Demla, do Kyrgyzstánu Ajtmatova. Liberatura vybírá knížky na bloumání světem

15. srpen 2019
Liberatura

Léto sice pomalu končí, ale ve velkých vedrech se stejně nedá pořádně číst. Do Liberatury jsme pozvali cestovatele s láskou k literatuře: básnířku Marii Iljašenko a moderátora pořadu Casablanca Pavla Sladkého. Dali nám spoustu tipů na knihy, kvůli kterým se vydáte na cesty, a mluvili o tom, která města si staví hradby z literárních mýtů.

Takže kam vyrazit na výlet a jakou knihu si k tomu vzít? Marie Iljašenko zve do Gdaňsku, kam ji nalákaly hned tři knihy. „Vyrazila jsem tam, protože jsem četla Plechový bubínek Güntera Grasse, ale potom jsem objevila dva skvělé polské autory, kteří mě zaujali ještě mnohem víc: Stefan Chwin a Pawel Huelle, oba vyšli česky. Každý z nich zobrazuje Gdaňsk jako magické město, které je sice polské, ale má schovanou vrstvu německé paměti, která byla skrývána. Tak strašně mě to zaujalo, že jsem o tom chtěla napsat a vyrazila jsem tam na půl roku.“ V Gdaňsku nakonec Marie napsala svou první básnickou sbírku. A tvrdí, že Gdaňsk je kouzelné město. „Místní tu říkají: my tady nemáme volnou lavičku, na každé lavičce nám seděl nějaký literární hrdina a držel v ruce nejlépe Plechový bubínek. Všem milovníkům literatury doporučuju se na Gdaňsk zaměřit.“

Čtěte také

Pavel Sladký zase doporučuje knihu Karpatské hry, romantický cestopis po rumunských horách. „Do Rumunska mě tahle kniha nasměrovala na několik let,“ říká Pavel, který byl od přečtení Karpatských her v Rumunsku už čtrnáctkrát.

Výletní Liberatura má ale tip i pro lidi, kteří chtějí zůstat v Praze. Přečíst si knihu Prašina a s páskou přes oči vyrazit po fiktivní čtvrti, která se nachází mezi Novým Městem a Vinohrady a vypadá, jako by se zapomenula v předminulém století.

Jaký mýtus si kolem sebe tvoří Praha? Kam se poděla trička s Franzem Kafkou? Poslechněte si Liberaturu o knihách, které člověka donutí jít ven.

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.