Na návštěvě u ševců na zlínské Letné – na stadionu, ve kterém bydlí správce

10. září 2021

Martin Minha v podcastové sérii Stadiony navštívil zlínský stadion, kde se s místním správcem podíval do šaten, prohlédl si tribuny a objevil místní raritu – takzvanou hru šprtec. Fotbalová legenda Zdeněk Grygera poodhalil fungování klubu a místní zástupce ultras Martinovi vyprávěl, jak je šest bodů s konkurenčním Slováckem základem úspěšné sezóny.

Pokud nějaký stadion můžeme označit za místo s rodinou atmosférou, pak to bude rozhodně zlínská Letná. Paradoxně to není způsobeno malou kapacitou stadionu. Ta čítá pouze necelých šest tisíc diváků, ale obdobně malé fotbalové stánky najdeme i jinde v naší lize. Domácí atmosféru vytváří něco jiného. Je to personál a tým, který se o dění v klubu stará, v kombinaci se skromností zázemí a charakterem tribun.  

V podcastu uslyšíte

  • Pan správce Podmela ukážu svůj firemní být, který je umístěn v hlavní tribuně zlínské Letné.
  • Zdeňek Grygera vždy věděl, že se po ukončení kariéry vrátí do rodného Zlína.
  • Speaker zlínského kotle Aleš Skyba, který na tribuně jih řídí každý domácí zápas místních ultras, popisuje fungování komunity fanoušků. 

Zlínská Letná nebyla domovem ševců odjakživa. Svůj souboj musela svést s původním stadionem U elektrárny, který nechal postavit Baťa. V roce 1953, kdy byla slavnostně Letná otevřena, vypadala úplně jinak a v současné době na ní na místě nenajdete de facto žádnou vzpomínku.

Multimediální prohlídku zlínské Letné si můžete užít zde.

Mohl bych vidět váš byt?

Správce stadionu Letná má byt přímo v prostorách hlavní tribuny. Martinovi Minhovi ho ukázal. Pana Podmelu nejvíce mrzí, že nemá okna směrovaná na hřiště, ale jinak je se služebním bytem spokojený.

Kvíz

Pojďte si vyzkoušet jaké máte znalosti z historie zlínských ševců. Nebudeme se ptát na jednoduché otázky typu, jak se město Zlín jmenovalo v době komunismu, protože to ví každý včetně Sparťanů. Ovšem už vás vyzkoušíme z otázky jaký výrazný unikát mělo původní hřiště U elektrárny.

„Je to služební byt. Platím si ho já, ale za rozumné peníze,“ popisuje správe klubu. „Vítám to a bydlí se mi tady dobře. Kam bych chodil jinam? V podstatě jsem pořád v práci a pořád doma.“

Zdeněk Grygera je odchovancem zlínských ševců a hrál za velkokluby jako je Ajax Amsterdam nebo Juventus Turín. V rozhovoru poodhalil jaká je jeho manažerská role ve Zlíně, kam se po ukončení kariéry vrátil. Dle jeho názoru je odkaz zakladatele klubu Bati čitelný ve fungování klubu ještě dnes.

Stolní hra šprtec je více než herní konzole

Zlínská šatna domácích má oproti jiným stadionům jedno velké specifikum. Je to hra šprtec, což je stolní fotbal nebo hokej, kde se malou hokejkou snaží dva hráči vstřelit gól. Více než třicet let se v něm společně utkávají hráči i trenéři Zlína. 

Omalovánky

Chcete si doma užít zábavu? Stáhněte si omalovánky s tématikou zlínské Letné a FC Fastav Zlín.

3D model stadionu

  • Slavnostně otevřen v roce 1953
  • Kapacita je necelých 5.900 sedících diváků
  • Velké rekonstrukce proběhly v roce 1983 a 2003 - 2009

3D vizualizace: Marek Vybíral

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou

Podcast Stadiony s Martinem Minhou

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Podcastvou sérii a multimediální prohlídky najdete na sport.rozhlas.cz/stadiony

Spustit audio

Související