Na novince LCD Soundsystem jdou konvence stranou. Vycházejí i další slibné nahrávky

6. září 2017

Letošní rok se nese ve znamení velkých návratů a velmi očekávaných alb. Obojí dokázali spojit ve svůj prospěch američtí LCD Soundsystem i řada dalších kapel. Seznamte se s novinkami, které jsme nestihli představit v úterní Čajovně.

LCD Soundstytem si v druhé polovině minulé dekády vydobyli silnou pozici jak u hudební kritiky, tak postupně u fanoušků. Jejich melodie se pomalu zařezávaly pod kůži, i když přesahovaly písně často šest minut, mistrně napsané riffy si našly cestu i do reklam a znělek.

V roce 2011 ale přišlo oznámení, že skupina odehraje svůj poslední koncert. O vystoupení v Madison Square Garden byl natočen i dokument, zpěvák a hlavní tvář James Murphy se pak na chvíli odmlčel. Vystupoval jako DJ, před pěti lety dokonce odehrál svůj DJ set i v pražském MeetFactory. V loňském roce se ale celá parta vrátila na velká pódia a na několika vystoupeních dokázala, že má stále co říct.

Teď konečně vyšla nahrávka s názvem American Dream, na kterou hodně fanoušků dlouho čekalo. A možná ani nedoufalo, že kdy přijde. Nejdříve lákala kapela singly American Dream a Call the Police, později Tonite.

Zatímco první dvojice ctila tradiční polohu, srpnová ukázka naznačila výsledný zvuk novinky. Ani tentokrát nejdou hudebníci pod pět minut, nechávají rozehrát svůj bohatý nástrojový rejstřík. Konvence jdou stranou, na povrch vylézá geekovství a hravost, která byla v hudbě Jamese Murphyho cítit už v minulosti.

Svoji polohu si udržují i Grizzly Bear. I oni si s novinkou Painted Ruins dali načas. Pět let po albu Shields přicházejí s novými skladbami, ze kterých je patrný stále precizní až puntičkářský přístup obsahující zároveň cosi neoposlouchaného. Síla je u nich v jednoduchých přímočarých textech, za nimiž ale můžou být schovány i jinotaje.

Dost podobnou cestou se vydali i The National s aktuální deskou Sleep Well Beast. U nich ale není hudba podřízena tak přísným pravidlům a i styl vyprávění má poetičtější formu. Kdo by si chtěl užít zmíněné kapely naživo, musí se vydat za hranice. Například do Berlína, kde zahrají Grizzly Bear 12. října a The National 23. a 24. října.

U skupin Everything Everything a The War on Drugs byly pauzy od posledních nahrávek kratší. Kapely, které jsme měli možnost vidět v nedávné době i v Česku, se snaží navázat na vlastní masterpiecy.

Everything Everything přišli v roce 2015 s výbornou deskou Get to Heaven, Adam Granduciel vydal se svými kolegy o rok dřív zase Lost in the Dream. Na ní ukázali hudebníci, jak se dá dělat tradiční rock v 21. století.

Na novince kapely The War on Drugs s názvem A Deeper Understanding to s prvními ukázkami vypadalo, že do hudby víc promluví elektronika a skupina si otevře cestu na velké stadiony. I když náznaky obojího proplouvají celým albem, nemá to valný dopad ani na razantní změnu zvuku, ani na zvýšení prodejů vstupenek na koncerty. Možná se dostanou do širšího podvědomí a jejich pozice se ustálí, pořád se ale budou pohybovat na svém pískovišti.

O tom, že byl srpen na novinky bohatý, svědčí i alba od Susanne Sundfør, Ghostpoeta, Stevena Wilsona, Portico Quartet, Liars, Iron & Wine (živě 8. února v Praze), Queens of the Stone Age nebo Brand New, kteří přišli se svou pátou studiovou deskou po dlouhých osmi letech.

A co nás čeká v nejbližší době? Třeba noví Mount Kimbie, Ariel Pink, Cut Copy nebo Moses Sumney a The Horrors, kteří se představí živě i v Praze.

Spustit audio