Na ostří samurajského meče: nový videosingl Viah v exkluzivní premiéře

20. listopad 2019

Vítězka exportního projektu Radia Wave Czeching 2019, česko-vietnamská zpěvačka, skladatelka a performerka Viah, představuje nový klip k singlu Samurai v exkluzivní premiéře na Radiu Wave.

Singl Samurai vznikl za podpory Radia Wave. Trio Vi Huyen Tran, Rosalie Malinská a Eleni Michailidu se na něm spojilo s producentem Aid Kidem. Singl Samurai vznikl v libereckém Resound Studiu právě jako výhra v Czechingu a zaznamenává odklon od mainstreamovější produkce Jiřího Buriana do vod současného alternativního popu.

„Naše spolupráce s Aid Kidem byla založena na intenzivních studiových sessionech. U singlu Samurai to vypadalo tak, že jsem přinesla refrén, na němž jsme začali stavět formát písně, kterou jsme chtěli pojmout jako takový hudební epos,“ poodhaluje zákulisí vzniku singlu Viah, která vzpouru proti tradičnímu popovému formátu vnímá jako osobní výzvu.

Klip k výhernímu singlu dala Viah do rukou nadějnému režisérskému duu Duc Viet Duong a Tomáš Bláha, kteří s Viah spolupracovali i na videu k jejímu prvnímu hitu Gloria z alba Tears of a Giant. „Za vším stojí můj osobní příběh, ale nepotřebovala jsem přímo o tom točit klip. Raději jsem dala volnější ruku jejich kreativitě a nápadům. Mluvíme totiž úplně odlišnými kreativními jazyky. Je ale pravda, že od chvíle, co mám v kapele polořekyni z Moravy, jsem se daleko víc naučila naslouchat lidem a být v komunikaci trpělivější,“ naráží Vi Huyen Tran na nedávné rozšíření členů svého projektu na trio. „Jsem moc vděčná za to, že celá moje crew je plná takových nadšenců. Jsou to přesně takoví lidé, kterými se chci i nadále obklopovat.“

Viah už se díky vítězství v Czechingu představila na showcaseových festivalech Waves Vienna v Rakousku a na domácím Nouvelle Prague. 16. ledna 2020 potom vystoupí na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag v nizozemském Groningenu. „Eurosonic je momentálně náš největší projekt, jsme na něj tak zaměřené, že vůbec nedokážeme říct, co mimo něj do té doby budeme dělat. Jsem ráda, že můžeme být díky Radiu Wave jeho součástí, nutí nás to komplexněji přemýšlet nad celým projektem Viah,“ dodává Vi.

Na cestu k zahraničnímu publiku vyslal Czeching v minulých letech kapely Wild Tides, VR/NOBODY a Himalayan Dalai Lama a zpěvačky a skladatelky Never Sol, Zagami Jericho a Hellwanu. Poslední dvě jmenované také natočily za podpory Radia Wave videoklipy, Zagami Jericho k singlu Invitation a Hellwana ke skladbě Love Game.

autor: Radio Wave

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.