Na podzim se chystá vlna seriálů podle kultovních komiksů. První na řadě je Gotham

27. červen 2014

Po megaúspěšné vlně komiksových filmů, která stále neskončila, sázejí na komiksové adaptace i editoři amerických televizních stanic. Kromě obligátního Gothamu, jehož hlavním hrdinou bude komisař Gordon v době dlouho před zrodem Batmana, se chystá hláškující Constantine podle komiksu Hellblazer Allana Moorea nebo Preacher o texaském superknězi.

Seriál Gotham, produkovaný americkou společností Fox (Simpsonovi, Akta X, Family Guy nebo 24), začíná v momentě, kdy je malý Bruce Wayne svědkem vraždy svých rodičů. Následně začíná vyšetřování zločinu čestným tvrďákem Jamesem Gordonem a jeho parťákem Harveym Bullockem, který se netrápí s dodržováním pravidel. Postavu momentálně nejsilněji spojenou s Garym Oldmanem, který ji ztvárnil v nolanovských adaptacích, bude hrát zatím neznámý herec Ben McKenzie. Bullocka se chopí Donal Logue, který si kdysi zahrál v Aktech X, ve filmech (Blade, Jerry Maguire, Malé ženy nebo Tenká červená linie) hrál zatím spíš vedlejší role.

Allan Moore nejspíš dostane další důvod, proč kroutit hlavou nad adaptacemi svých komiksů. Jeho Hellblazer, kterého jako svůj debut zfilmoval režisér Hunger Games Frances Lawrence pod názvem Constantine s Keanu Reevesem v hlavní roli, dostane stejnojmennou televizní verzi, ve které Constantine cedí hlášky jako Iron Man, jen s anglickým přízvukem herce Matta Ryana. „Hlavní důvod, proč film nemůže fungovat jako komiks, je to, že většina těch, kdo filmové produkce řídí, má mentalitu účetních,“ komentoval kdysi Moore svoje antipatie vůči Hollywoodu.

03153811.png

Delší televizní formát by komiksu mohl posloužit lépe než celovečerní filmy, které nezvládají šířku jeho Watchmenů nebo V jako Vendeta pojmout. Podle redaktorů Guardianu je z traileru zřejmé, že se seriálu podařilo zachovat anarchistického ducha své předlohy. Je ale dost málo pravděpodobné, že by zrovna produkce NBC zvládla dostát měřítkům Allana Moorea.

AMC, která si v posledních letech užila olbřímího úspěchu Breaking Bad a Mad Menů, naskočila na komiksovou vlnu s adaptací kultovního Preachera od Gartha Ennise, o kterém se původně mluvilo v souvislosti s HBO, Kevinem Smithem a Samem Mendesem. Ujetě vtipné příběhy texaského kněze, kterého posedla bytost, po jejímž narození Bůh opustil nebe, jeho expřítelkyně sniperky Tulip nebo jeho kamaráda, alkoholického upíra Cassidyho má podle AMC psát Seth Rogen, Evan Goldberg a Sam Catlin z týmu, který pracoval na Breaking Bad. Preacher tak aspiruje na jednu z nejvtipnějších komiksových adaptací.

Předzvěstí komiksové sezony bude seriál The Strain, který začíná televize FX vysílat už příští měsíc. Seriál režiséra Guillerma del Torra je natočený podle stejnojmenné upírské trilogie, jejímž autorem je sám del Torro. Seriál začíná příletem podivného letadla na letiště J. F. Kennedyho. V letounu se najde dvě stě mrtvých a čtyři přeživší, mrtvá těla z letadla následně začnou mizet z márnic. Proti upírům se pak postaví jen malý tým v čele s doktorem Ephraimem Goodweatherem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.