Na skok do punkových kuloárů do obchodu s deskami. Špína se prohrabává diskografií metalistů Thou

20. září 2018

Zatím mají letos Thou na kontě 4 nahrávky, včetně jejich dlouho očekávané páté řadovky Magus. Díky tomu tak přišel ten pravý čas na to, věnovat se téhle proklatě pomalé a podladěné doommetalové kapele. Thou totiž kromě temné hudby s drásavými texty o společnosti a systému, ve kterém žijeme, mají velmi rádi i nenápadný humor a covery těch nejnepředstavitelnějších kapel.

Thou hrají už od roku 2005 a pochází z města Baton Rouge v americké Lousianě. Díky tomu je jim často přiřazováno spojení s tradičním sludgem z jihu USA, jaký hrají například Eyehategod. Sami Thou se ale zvukově vnímají jako grungeová kapela ze Seattlu. A vůbec se nebojí k této hudební tradici přihlásit i jinak. Kromě nepřeberného množství splitů (Leech, Moloch, Mohoram Atta...) se i často pouští do coverů a na tajno vydávají celá cover alba. Například právě Nirvany. Nirvaně jsme se věnovali tentokrát hodně dlouho, Thou ji totiž staví ve svých inspiračních zdrojích poměrně vysoko, jak nám vyložil Šaman hned v několika historkách.

Kapela, která si za léta svého fungování vydobyla množství fanoušků, zůstává zarytě punková, snaží se nevyužívat booking agenty nebo zavedené firmy na tisk merche. Naopak podporují své přátele nebo si věci zařizují svépomocí. Thou jsou díky tomu pozoruhodnou kapelou nejen pro svůj vkus a neustálé chrlení nového a svébytného materiálu, ale i pro svá poselství a způsob, jakým fungují, i když by při své velikosti dávno mohli čerpat z benefitů tzv. zavedených umělců.

Kromě aktuální desky Magus jsme se bavili i o tématech desek předešlých. Thou totiž ve své tvorbě obsáhnou širokou škálu problémů. Ať už se jedná o boj člověka s přírodou, s jeho přirozeností (jako je tomu například na předešlé nahrávce Heathen), nebo o kritiku stávajícího systému a společnosti, která se snaží jednotlivce ovládat. To všechno je předkládáno skrze metaforické a temné texty zpěváka Bryana Funcka.

O čem je nová deska Magus? Proč je Kazatelovi sympatický obchod s deskami, který vede zpěvák Bryan? A především, jaké všechny vtípky i politická poselství Thou ukrývají do své tvorby, to vše se dozvíte z aktuálního doommetalového dílu Špíny!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.