Na Žižkově se dnes bude číst v bunkru, na Viktorce i v Ponci

14. květen 2014

Dnes budou ponocovat všichni literární nadšenci – čeká nás totiž Noc literatury, která se kromě Prahy uskuteční v dalších 23 městech po celém Česku. V Praze se letos bude číst na Žižkově, a to na velmi netradičních a atraktivních místech.

„Tady ten bunkr postavili za studený války v 50. letech, původně to mělo bejt pro 2 500 lidí, teď by se jich tu schovalo asi 1 500, přivítal nás před Bunkrem Parukářka Michal Těšínský, který má část prostoru pronajatou. Večer ale nebudou lidé utíkat 16 metrů pod zem kvůli hrozbě atomového útoku, ale za dobrou literaturou. Bunkr je totiž jednou z 20 žižkovských lokalit, kde se bude od 18 do 23 hodin číst z knih současných – nejen – evropských autorů.

Noc literatury letos proběhne už poosmé a aktuální díla zahraničních spisovatelů uslyšíte opět v podání známých českých herců. Co zazní právě v protiatomovém krytu na Parukářce, prozradila tisková mluvčí Českých center Petra Jungwirthová: „Bude se tady číst úryvek z románu Paola Giordana, který nese název Tělo. Autor je Ital a popisuje velice zajímavým způsobem válečné pocity zasazené do kontextu afghánské války. Proto tedy bunkr, to místo poměrně silně koreluje s výběrem úryvku. A navíc svůj podíl dramatiky a zároveň něhy v tom nese také Igor Orozovič, který právě tady v Bunkru Parukářka bude číst.“

02190087.jpeg

Pokud raději šplháte po schodech nahoru nebo trpíte klaustrofobií, nabízí vám Petra Jungwirthová další zajímavá místa s předponou „nej-“: „Ten relativně nejvyšší bod, ve kterém se budeme upínat k literatuře, je Sokolovna Žižkov a její půdní prostor, co se týče nejrozsáhlejšího prostoru, tak jednoznačně stadion Viktorka Žižkov, a nejkomornější prostředí nabízí podle všech, kteří ten prostor viděli, ateliér dřevořezby.“

Na zmíněném stadionu Viktoria Žižkov bude čekat davy fanoušků dobré literatury Simona Babčáková, která bude číst z Kapesního atlasu žen polské autorky Sylwie Chutnikové, v ateliéru dřevořezby se pak můžete intimně mačkat nejen s předčítající Simonou Postlerovou, ale dokonce i s autorkou představované knihy Mlčení Teolindou Gersãovou. Noci literatury a čtení svých textů se osobně zúčastní například i Pia Juulová z Dánska, jejíž knihu bude představovat na půdě Sokola Žižkov Ivana Chýlková, nebo Belgičanka Annelies Verbeke, autorka knihy Spaste ryby Petra Jungwirthová doporučuje také návštěvu divadla Ponec, kde doprovodí literární ukázku taneční improvizace: „V divadle Ponec se bude číst z románu španělské autorky Dolores Redondo a právě na tento úryvek se ve spolupráci s centrem choreografického rozvoje SE.S.TA podařilo připravit takzvaný úryvek na míru – to znamená, že performerka Jana Vrána bude čtení doprovázet ještě velmi specifickým tanečním vyjádřením.“ Čtecí maraton pak zakončí mejdan na Nákladovém nádraží Žižkov, kde zahraje básník J. H. Krchovský a jeho Krch-off band.

02125713.jpeg

Dnes večer otevřou spolu s Prahou knihy také v Plzni, Kutné Hoře, Litoměřicích, Ústí nad Labem nebo Olomouci. Seznam všech měst, „čtecích“ míst a kompletní program najdete zde.

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.