Naběhněte do kotle! Špína po roce vytahuje hardcorový periskop a zkoumá kapely vystupující na Fluff Festu

25. červenec 2019

Na rokycanském letišti se tento víkend odehraje jubilejní dvacátý ročník hardcorového a punkového festivalu Fluff. Ve Špíně tak nastal pravý čas podívat se na méně známé kapely, které letošní košatý line-up nabízí. Koho letos raději nepropásnout ve frontě na tofu burger nebo poleháváním u bazénu?

Klasická, zavedená jména v našem výběru ovšem nehledejte. Zaměřili jsme se na kapely, jejichž jména ve Špíně zatím vůbec nezazněla. Line-up totiž letos kromě klasických hardcorových kapel doplnilo i spoustu zajímavých menších (nejen) evropských kapel, které stojí za to vidět. Zacestovali jsme si tak prstem po mapě a pustili si francouzský politický melodický punk Litovsk, naštvané mutantpunkové Gypsy SS z Maďarska, kteří se na Psych Tentu – už osmým rokem je neoddělitelnou součástí fluffovského hlavního programu – objeví spolu se souputníky Norms. Prostor dostalo i emotivní indie, Makedonie je již od dob Bernays Propaganda unikátním líhništěm podobně laděných kapel, a do hledáčku našeho zájmu se tak dostali YÖU.  

Fluff je víc než hudba. Na rokycanském hardcore-punkovém festivalu se pogovalo i diskutovalo

Fluff 2018

Po uplynulém víkendu bude ještě tisícovkám návštěvníků letošního Fluffu pískat v uších. Hodně se tu křičelo a kytaristé hráli rychle jako o život – a atmosféru vystihuje i název jedné ze čtyř stageí All Go, No Slow. DIY festival s téměř 20letou tradicí je naprostý unikát. Vznikl odspodu, v areálu letiště neuvidíte loga velkých firem a vše je tu precizně zorganizováno, od harmonogramu kapel po veganskou snídani, kterou jste si ještě před 10 lety v Rokycanech nekoupili.

Co se týče Psych Tentu, ideální příležitost, jak nasát atmosféru kapel, které zde vystoupí, je už tradičně kazetová kompilace většiny vystupujících. Jednou z kapel, která se zde ke konci festivalu objeví, jsou italští Sect Mark – hrubozrnný politický hardcore punk, který můžete vidět i o den později na afterparty po festivalu v pražském klubu Underdogs'. Tam se představí i legendární Francouzi Birds In Row. A abychom se nebavili pouze o punkových, potažmo kytarových záležitostech, doporučuje Špína zabrousit v pátek kolem jedné ráno na stage ve stanu, kde se objeví španělská producentka Glitchgirl, míchající žánry od techna po jungle a reggaetton se silným inspiračním zdrojem v současných internetových memech.

Zazněli ovšem i ostřílení Ceremony, kteří jsou jedním z hlavních letošních taháků. Od naštvaného hardcore punku, se kterým vstoupili na scénu, totiž kapela udělala zajímavý žánrový kotrmelec, poslední deska L-Shaped Man se už nesla čistě v duchu post-punku. Blížící se nová nahrávka ovšem dává dle prvního singlu větší prostor pro chytlavé osmdesátkové synťáky, a my jsme tudíž zvědaví, jak jejich set, přislibující průřez tvorbou, nakonec dopadne. 

Jak bude vypadat letošní ročník festivalu Fluff? Proč má smysl jít se podívat na kapely, jako jsou britští Arms Race nebo polská performerka The Pau? Na kolik stageí se můžeme těšit? A kde se v line-upu vzali Kowloon Walled City? Poslechněte si celou Špínu o letošním Fluffu ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka