„Nabízíme obsah, na kterém záleží, ale není viditelný,“ říká o platformě Voxpot reportér Vojta Boháč

8. říjen 2018

Nápad vytvořit platformu pro zahraniční reportáže měl Vojta už před dvěma lety společně s Anetou Václavíkovou. Nejprve videa natáčeli při práci, až letos si řekli, že to zkusí naplno. Za půjčené peníze vyráží do zemí, kterým se mainstreamová média nevěnují tak, jak by podle nich bylo potřeba. Chtějí přinášet reportáže, které budou komplexní a zároveň divácky přitažlivé.

Nový portál pro audiovizuální reportáže má hned dvě velké ambice, být nezávislým a přinášet žurnalistiku světové úrovně do českého mediálního prostředí. Většina tuzemských redakcí se dělí na domácí a zahraniční. Skoro všichni pracují na domácích tématech, kam také jde velká část rozpočtu, a zahraničí je doplněk, na kterém moc nezáleží, vysvětluje Vojta své důvody pro ustavení Voxpotu. My chceme ukázat, že na zahraničí záleží. Pokud nebudeme vnímat Česko v nějakém světovém kontextu, tak budeme ty zprávy dostávat příliš pozdě na to, abysme nějak reagovali, pokračuje Vojta.

Specifickým obsahem, kterému se věnujeme, se chceme orientovat i na zahraniční partnerství, máme kontakty v CNN nebo Deutsche Welle. Tam bychom rádi prodávali reportáže, naznačuje Vojta rozvahu o budoucím financováno projektu. Tematicky se autoři věnují převážně střední a jihovýchodní Evropě a Vojta chce využít toho, že zpravodajství z těchto lokalit je i v zahraničních médiích poddimenzované.

V poslední reportáži, která je z Bosny, jsme se věnovali tomu, jestli na Balkáně začne další válka, což může nastat, říká Vojta. Upozorňuje tak na téma, které zatím není podle něj pro novináře cool, a proto se mu nikdo nevěnuje.

Distributorem reportážních videí platformy Voxpot je webová stránka A2arm, spolupráci společně zahájí a zároveň oslaví 10. října na lodi Altenburg 1964 v Praze.

Dá se v prostředí českých médií být nezávislým freelance novinářem? Na co se v běžných redakcích zapomíná, když se jedná o zahraniční zpravodajství? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.