Nacismus versus okultismus. Jak se čeští mágové snažili zničit Hitlera

14. listopad 2021

K duchovnímu prostředí první republiky patřily i okultní a hermetické spolky, které měly také svoje výrazné osobnosti. Jednou z nich byl i intelektuál a mág Jan Kefer, umučený v roce 1941 v koncentračním táboře Flossenbürg.

Kristýna Bernardová, doktorandka na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, se ve své nové knize Nacismus versus okultismus v protektorátu věnuje právě osudům Jana Kefera a vedle něj také Jiřího Arvéda Smíchovského, které líčí jako kontrastní postavy.

Kristýna Bernardová

Zatímco Smíchovský byl členem Národní obce fašistické a později kolaboroval s nacistickým režimem, což se odráží i v jeho pojetí hermetismu a magie, Kefer věřil v ideály spravedlnosti a lásky, za které se neváhal postavit ani tváří v tvář nacismu.

Skupinka mágů, jejímž členem byl i Kefer, se dokonce pokoušela pomocí několika magických operací nacismus porazit. Cílem nejzásadnějším z nich nebylo nic menšího než likvidace Adolfa Hitlera. Mágové neuspěli a Kefer se později stal patrně nejvýraznější českou obětí takzvané Akce Hess –⁠ snah nacistického režimu potlačit a zlikvidovat hermetismus a okultismus v celé třetí říši.

Fotografie hermetika Jana Kefera a jeho rodiny z archivu Keferova syna Reginalda

Jak šly okultistické zájmy a aktivity Jana Kefera dohromady s tím, že byl praktikující římský katolík? Jak je to s údajnou nacistickou vášní pro okultismus? A v čem mohou být Keferovy ideály inspirativní ještě dnes? Dozvíte se v Hergot!u!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner , Dominik Čejka
Spustit audio

Související