Nádech věčnosti. Oratorium k poctě svaté Ludmily v podání Soni Červené

19. září 2021

V rámci pořadů věnovaných výročí 1100 let od úmrtí svaté Ludmily jsme nabídli v přímém přenosu oratorium, které napsal mladý skladatel Jan Zástěra. 

Jan Zástěra je skladatel, sbormistr, varhaník, ale také dirigent Hudby Hradní stráže a Policie České republiky, který se věnuje duchovní i světské hudbě. Zkomponoval několik mešních cyklů a oratorií (například oratorium věnované mystice a technologii výroby porcelánu Mysterium porcellani nebo oratorium Korunovace českých králů), dvě symfonie a několik komických oper (zvědavost vzbuzují názvy Vepřové schizma nebo Vepřové spiknutí).

Čtěte také

Českým světicím se věnoval již v minulosti. Psal hudbu pro svatou Anežku nebo svatou Zdislavu (kantáta Já vládnu pouze láskou) a do širšího povědomí veřejnosti se jeho jméno dostalo například v roce 2014 v souvislosti s autorstvím Hymny Policie ČR.

Koncert provedl Symfonický orchestr Českého rozhlasu a sbor RunOperun pod vedením autora Jana Zástěry. Mimořádné je pak obsazení titulní role sv. Ludmily, kterou ztvárnila legendární herečka a zpěvačka Soňa Červená. Doplnili ji špičkoví čeští sólisté Lucie Hájková (Drahomíra), Petr Nekoranec (Václav), Jiří Brückler (Boleslav), Lukáš Bařák (Jarmil) a Jakub Svojanovský (kazatel).

Spustit audio