Najít naději uprostřed zmaru a chaosu. Kanadští Godspeed You! Black Emperor vydávají novou desku

7. duben 2021

Když v roce 1997 vydali Godspeed You! Black Emperor první desku se zvláštním názvem F♯ A♯ ∞, bylo jasné, že se stalo něco výjimečného. Dlouhé a náladové skladby postavené primárně na klasickém rockovém základu byly zároveň jasnou dekonstrukcí rockového přístupu. A to nejen použitím smyčců nebo dnes už legendárních samplů, jež vytvářely tíživou a existenciální náladu a auru, která se záhy stala nezaměnitelným poznávacím znamením a trademarkem, se kterým GY!BE pracují dodnes.

Tato i další následné nahrávky z 90. let jim právem zajistily kultovní status, jenž vychází primárně z odvahy a vizionářství, které spojuje instrumentální hudbu a jasný politický postoj způsobem, který se nedá napodobit. A přestože by se dalo o GY!BE hovořit jako o postrockové kapele, nebo dokonce kapele, která post rock definovala, oni sami vždy stáli mimo jakékoliv škatulky. Že se v tomto ohledu nic nezměnilo, jasně dokazuje jejich nová deska.

Její název G_d’s Pee AT STATES END! je opět slovní hříčkou, která jasně říká, že GY!BE v současné celosvětové situaci rozhodně neobrousili své hrany, spíš přesně naopak. A i když sama kapela říká, že se tentokrát snažila dostat do celkové nálady trochu víc naděje než obvykle, autentická znepokojivost je stále její pevnou součástí. Stejně jako na první pohled a poslech téměř neznatelná poťouchlost. I díky tomuto přístupu zůstávají GY!BE naprosto výjimečnou kapelou.

Jaký zvuk mohou mít záblesky naděje? Co prozradila krátkovlnná rádia? A čí strana musí vyhrát? Poslechněte si celý díl Modelářů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.