Naklonovaná kočka Česnek, vodovzdorné pokuty a župan proti ohni. Za to může věda, říkají Mikrovlnky

13. září 2019
Mikrovlnky

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky otevírají ty nejtučnější jogurty ze zpravodajské mlékárny.

Ivanu a Zuzanu zcela nepřekvapivě zaujala hned celá škála vědeckých i méně odborných informací. Jako laické badatelky a futuroložky je fascinovala zpráva o tom, že se v Číně narodila první naklonovaná kočka. Svého majitele stála 800 tisíc korun. „Kopii“ domácího mazlíčka vytvořila firma, která už několik let provádí klonování psů. Zuzaně to přišlo podivné, protože se s každým domácím mazlíkem těší na to, až si bude moct vybrat nového, a nechápe asijské bližní, kteří chtějí mít celý život jednoho pejska. Ivana Zuzanu napomenula, že je psychopatka a ať se o svém necitlivém vztahu ke zvířatům radši moc nešíří.

Ivanu potěšila zpráva, že český startup vyrobil ohnivzdorný župan, který by měl zachraňovat lidské životy v místech požárů. Ten je pro dospělého člověka, ale plánuje se i vývoj oblečku pro teenagery, batolata a zvířátka. Proč startup nevyvíjí ochranný oblek pro školáky před pubertou, to moderátorkám vrtá hlavou ještě teď.

Nebyly by to ale Mikrovlnky, kdyby neohřály nějakou tu libovou informaci z Brna, respektive jižní Moravy. Tam se totiž dějí věci.

Strážníci na jižní Moravě se pomalu zbavují přízviska botičkáři. Botičky na kola aut se totiž přestávají používat v Brně, ve Znojmě už botičky nepoužívají vůbec. A v Mikulově přecházejí na pokuty z termotiskárny.

Zuzana s Ivanou navrhují kombinovat všechny zmíněné vědecké výstřelky najednou – župan proti ohni, voděodolný papír a vlastnit naklonovanou kočku.

Je mezi těmito událostmi nějaká tenká červená linie? Ano. Pokrok nezastavíte, dávají vám najevo tyto zlepšováky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.